![]() |
Zapraszam Was na aromatyczną kolację na którą podaję filety z kurczaka w sosie z Porto. Przepis jest prościutki, a dodatek wina Porto czyni go przepisem okazjonalnym. Jak zapewne wiecie Porto to słodkie wino, często wykorzystywane również do przygotowywania deserów.
Przepis na filet z kurczaka wykonuje się bardzo szybko i możecie go wykonać na przykład z okazji przybycia niespodziewanych gości. Warto również sięgnąć po ten przepis jeśli chcecie sami sobie umilić domową kolację.
Jako dodatek do dania dodałam kilka czarnych oliwek; fileciki kurczaka podałam z utworzonym na patelni sosem, skarmelizowaną cebulą powstałą podczas gotowania. Oddzielną przystawkę stanowi ugotowana fasolka szparagowa, polana roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Pychota. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do rozgrzanej oliwy dodajcie pokrojoną w piórka szalotkę (1). Całość duście przez kilka chwil, a następnie cebulę przesuńcie na bok i dodajcie rozbite i obtoczone w mące małe filety z piersi kurczaka (2). Filety usmażcie z obu stron. Do smaku dodajcie pieprz (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz sól (4). Teraz dodajcie łyżkę masła, liść laurowy (5) (6),
![]() |
![]() |
![]() |
oliwki, wodę oraz wino porto (7) (8) (9). Całość gotujcie do momentu kiedy sos się zredukuje i stanie się gęsty. Na koniec spróbujcie sos i ewentualnie doprawcie go do smaku dodając sól lub pieprz.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do tego przepisu polecam również smażone ziemniaki na szybko z aromatem rozmarynu. Zerknijcie na przepis.