Zapraszam Was na aromatyczną kolację na którą podaję filety z kurczaka w sosie z Porto. Przepis jest prościutki, a dodatek wina Porto czyni go przepisem okazjonalnym. Jak zapewne wiecie Porto to słodkie wino, często wykorzystywane również do przygotowywania deserów.
Przepis na filet z kurczaka wykonuje się bardzo szybko i możecie go wykonać na przykład z okazji przybycia niespodziewanych gości. Warto również sięgnąć po ten przepis jeśli chcecie sami sobie umilić domową kolację.
Jako dodatek do dania dodałam kilka czarnych oliwek; fileciki kurczaka podałam z utworzonym na patelni sosem, skarmelizowaną cebulą powstałą podczas gotowania. Oddzielną przystawkę stanowi ugotowana fasolka szparagowa, polana roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Pychota. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Do rozgrzanej oliwy dodajcie pokrojoną w piórka szalotkę (1). Całość duście przez kilka chwil, a następnie cebulę przesuńcie na bok i dodajcie rozbite i obtoczone w mące małe filety z piersi kurczaka (2). Filety usmażcie z obu stron. Do smaku dodajcie pieprz (3)
oraz sól (4). Teraz dodajcie łyżkę masła, liść laurowy (5) (6),
oliwki, wodę oraz wino porto (7) (8) (9). Całość gotujcie do momentu kiedy sos się zredukuje i stanie się gęsty. Na koniec spróbujcie sos i ewentualnie doprawcie go do smaku dodając sól lub pieprz.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do tego przepisu polecam również smażone ziemniaki na szybko z aromatem rozmarynu. Zerknijcie na przepis.