![]() |
Mam piękną propozycję przepisu na mintaja, a dokładnie na smażone filety z mintaja w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy to prawdziwa perełka smaku. Aromat sosu jest wypadkową dodania do niego szalotki, czosnku oraz imbiru. Do sosu dodałam jeszcze kapinkę białego wina oraz wodę. Kiedy składniki się udusiły, sos zredukowałam do gęstej konsystencji i dodałam do niego usmażone na złoto filety z mintaja. Filety z mintaja podałam wraz z pysznymi i mięciutkimi piórkami szalotki oraz plasterkami imbiru. Dodatkowo przygotowałam ziemniaki aromatyzowane rozmarynem. Znów się głaskałam po brzuszku
Przepis na filety mintaja jest łatwiutki i każdemu się uda. Kto nie wierzy, niech rzuci okiem poniżej na procedurę jego wykonania. Mintaja w tej postaci polecam dodać do codziennego menu, choć nie zaszkodzi wziąć również ten przepis pod uwagę przygotowując menu okolicznościowe przy okazji spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Filety z mintaja pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Jeśli używacie mrożonych ryb, pamiętajcie aby po rozmrożeniu dobrze odcisnąć z filetów wodę. Każdy kawałek mintaja obtoczcie w mące (2). Na patelnię dodajcie tłuszcz do smażenia (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do gorącego tłuszczu dodajcie mintaja i usmażcie go na mocnym ogniu z obu stron. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4). Usmażone filety z mintaja usuńcie z patelni. Przygotowanie sosu: czosnek obierzcie z łupin, obraną z łupin szalotkę pokrójcie wzdłuż na ćwiartki (5). Świeży imbir obierzcie z łupin i pokrójcie go w plastry (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Na czystą patelnię dodajcie szalotkę, czosnek oraz imbir (7) (8). Następnie dodajcie wino (9)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz wodę (10). Patelnię przykryjcie pokrywką i całość duście do momentu kiedy szalotka będzie miękka (11). W razie konieczności dodajcie wodę. Teraz dodajcie koncentrat pomidorowy (12). Całość wymieszajcie i rozpocznijcie redukować sos.
![]() |
![]() |
![]() |
Pamiętajcie również o ziemniakach (13). W tzw. międzyczasie sos doprawcie do smaku solą i pieprzem (14). Do zredukowanego i błyszczącego sosu dodajcie przygotowane wcześniej filety z mintaja (15). Sosem pokryjcie filety mintaja, a następnie danie wyłóżcie na talerze. Pamiętajcie o ziemniakach. Pisałam już o nich
?
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
.