Oto moja kolejna propozycja na przepis z kurkami. Proponuję filety z kurczaka w sosie śmietanowym z kurakami. Przepis ma taki smak, taki aromat, że trudno sobie wyobrazić- to trzeba zrobić! Jeszcze w czasie konsumpcji w moim domu wszystkie kciuki poszły w górę
Przepis jest prosty i z moimi instrukcjami wszystko uda się Wam za pierwszym razem. Sos kurkowy z dodatkiem śmietany podkręciłam aromatem grzybowym. Podobnie, jak w przypadku przepisu na polędwiczki w sosie kurkowym, serdecznie Was namawiam aby walczyć o grzybowy aromat sosu, który łatwo zgubić w lawie śmietany. W odróżnieniu od wspomnianego przepisu, w tym celu, użyłam bulionu grzybowego. Porównajcie oba przepisy- koniecznie!
Danie podałam ze smażonymi pyreczkami. Ziemniaki usmażyłam z dodatkiem cebuli, odrobiny wędzonego boczku i uperfumowałam je majerankiem i szczypiorem cebuli dymki. Absolutna rozpusta, którą Wam serdecznie polecam. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przepis proponuję rozpocząć od przygotowania bulionu grzybowego. Na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, masło oraz oliwę. Duście wolno cebulę, aż stanie się szklista i miękka. Teraz dodajcie oczyszczone kurki (1). Całość wymieszajcie i dodajcie pierwszą porcję bulionu grzybowego (2). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście kurki do miękkości- ok. 10 -15 minut (3). Następnie pokrywkę zdejmijcie i dodajcie kolejne porcje bulionu grzybowego i sos zredukujcie. W ten sposób sos będzie naprawdę aromatyczny.
Teraz dodajcie większą część śmietany (4). Do pozostałej ilości dodajcie mąkę i resztę śmietany dodajcie do sosu przez sitko (5). W ten sposób w sosie nie będzie grudek. Redukujcie sos do pożądanej konsystencji; do smaku dodajcie sól oraz pieprz (6).
Do gotowego sosu dodajcie natkę zielonej pietruszki (7). Sos odstawcie na bok. Na drugiej patelni usmażcie pokrojone i rozbite kawałki filetów z kurczaka (8). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Usmażone filety dodajcie do gotowego sosu i całość podgrzejcie (9). Filety z kurczaka w sosie kurkowym są gotowe. W tzw. międzyczasie przygotujcie przystawkę. Polecam wspomniane ziemniaki z dymką, majerankiem i wędzonym boczkiem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję