PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-06

Filety z kurczaka w sosie kurkowym

Filety z kurczaka w sosie kurkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciabatta z ogromnymi dziurami

Oto moja kolejna propozycja na przepis z kurkami. Proponuję filety z kurczaka w sosie śmietanowym z kurakami. Przepis ma taki smak, taki aromat, że trudno sobie wyobrazić- to trzeba zrobić! Jeszcze w czasie konsumpcji w moim domu wszystkie kciuki poszły w górę laugh
Przepis jest prosty i z moimi instrukcjami wszystko uda się Wam za pierwszym razem. Sos kurkowy z dodatkiem śmietany podkręciłam aromatem grzybowym. Podobnie, jak w przypadku przepisu na polędwiczki w sosie kurkowym, serdecznie Was namawiam aby walczyć o grzybowy aromat sosu, który łatwo zgubić w lawie śmietany. W odróżnieniu od wspomnianego przepisu, w tym celu, użyłam bulionu grzybowego. Porównajcie oba przepisy- koniecznie!
Danie podałam ze smażonymi pyreczkami. Ziemniaki usmażyłam z dodatkiem cebuli, odrobiny wędzonego boczku i uperfumowałam je majerankiem i szczypiorem cebuli dymki. Absolutna rozpusta, którą Wam serdecznie polecam. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przepis proponuję rozpocząć od przygotowania bulionu grzybowego. Na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, masło oraz oliwę. Duście wolno cebulę, aż stanie się szklista i miękka. Teraz dodajcie oczyszczone kurki (1). Całość wymieszajcie i dodajcie pierwszą porcję bulionu grzybowego (2). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście kurki do miękkości- ok. 10 -15 minut (3). Następnie pokrywkę zdejmijcie i dodajcie kolejne porcje bulionu grzybowego i sos zredukujcie. W ten sposób sos będzie naprawdę aromatyczny. 

Teraz dodajcie większą część śmietany (4). Do pozostałej ilości dodajcie mąkę i resztę śmietany dodajcie do sosu przez sitko (5). W ten sposób w sosie nie będzie grudek. Redukujcie sos do pożądanej konsystencji; do smaku dodajcie sól oraz pieprz (6).

Do gotowego sosu dodajcie natkę zielonej pietruszki (7). Sos odstawcie na bok. Na drugiej patelni usmażcie pokrojone i rozbite kawałki filetów z kurczaka (8). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Usmażone filety dodajcie do gotowego sosu i całość podgrzejcie (9). Filety z kurczaka w sosie kurkowym są gotowe. W tzw. międzyczasie przygotujcie przystawkę. Polecam wspomniane ziemniaki z dymką, majerankiem i wędzonym boczkiem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE