![]() |
Zapraszam Was na pomarańczowy flan. Przepis na budyniowy flan znany również jako Crème Caramel pochodzi z Portugalii. Podstawowe składniki deseru to jajka, cukier i mleko. Istnieje mnóstwo przepisów na crème caramel, ale jego cechą wyróżniającą jest to, że deser pokryty jest płynną warstwą karmelu, a to z kolei odróżnia go od deseru Crème Brûlée, którego pokrywa twardy karmel. W zasadzie to już nic nie powinno wzbudzać mojego zdziwienia, a jednak przepis na flan, a właściwie jego końcowy rezultat mnie zadziwił. Flan to kolejny przypadek działania kuchennej alchemii, bo nie sposób inaczej wytłumaczyć faktu, że do foremki wlałam gorący karmel, który w ciągu kilku sekund zastygł w postać bursztynowego kamienia, na to wlałam ubite jajka z mlekiem, aby na końcu wyjąć z piekarnika budyń pokryty warstwą substancji, która nie była ani twardym karmelem, ani galaretką, w zasadzie trudno określić czym jest to zjawisko. Ukuło się określenie, że to co pokrywa flan to płynny karmel. Powiem Wam tyle, że płynny karmel jest cudowny, a szczególnie jeśli będzie leżeć na uperfumowanym budyniu. Do przygotowania deseru użyłam pomarańczy, wykorzystałam zarówno sok oraz skórkę pomarańczy. Zrobiłam bombonierki i gdybym sama ich nie wyprodukowała, to określiłabym je jako dzieło sztuki, a tak mogę tylko napisać że to bardzo smaczny i efektowny deser. Do przygotowania flanu użyłam jednorazowych aluminiowych foremek do muffinek. Przepis jest intuicyjny. Mnie udało się pozyskać około 200 ml soku z 2 sztuk pomarańczy. Połączywszy go z mlekiem i jajkami uzyskałam 6 porcji flanu. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pomarańcza sparzcie dwukrotnie gorąca wodą, aby pozbyć się konserwantów. Zetrzyjcie skórkę z pomarańczy oraz wyciśnijcie z nich sok (1) (2). Masa budyniowa: do mleka dodajcie startą skórkę z pomarańczy (3). Mleko podgrzejcie i pozostawicie do wystudzenia. W tym procesie olejki eteryczne zawarte w skórce zaaromatyzują mleko.
![]() |
![]() |
![]() |
Wybijcie jajka, dodajcie cukier i całość ubijcie (4) (5). Jeśli wpompujcie w masę jajeczną powietrze, wówczas we flanie powstanie warstwa, która po obróbce cieplnej przybierze postać ciasta a nie budyniu. Do ubitej masy dodajcie aromatyczne mleko (6). Aby oddzielić skórki, przelejcie mleko przez sitko.
![]() |
![]() |
![]() |
Do masy dodajcie cały sok z pomarańczy umniejszony o 2 łyżki (7). Przygotowanie karmelu: na patelnię dodajcie wodę, cukier oraz 2 łyżki soku z pomarańczy (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Zróbcie karmel, czyli gotujcie składniki do momentu, kiedy zawartość patelni przybierze kolor bursztynowy (10) (11). Złożenie deseru: do każdej foremki wlejcie odrobinę karmelu, szybko rozprowadźcie ją na całym dnie foremki (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz każdą foremkę wypełnijcie przygotowaną wcześniej masą (13). Wszystkie foremki umieśćcie w naczyniu do zapiekania, wlejcie wodę do poziomu 3/4 wysokości foremek (14). Nastawcie piekarnik na 160 stopni. Flan musi się piec przez około 40 minut lub do suchego patyczka (15). Pozostawcie deser do wystudzenia, a następnie włóżcie go do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję