![]() |
Zapraszam na inspirujący przepis na gnocchi dyniowe w aromatycznym sosie z tuńczykiem. Przepis jest niezwykły, składają się na niego domowe gnocchi wykonane z ziemniaków i puree z dyni z domieszką gałki muszkatołowej i szczypty cynamonu oraz sos o delikatnej nucie morza uperfumowany tymiankiem, białym winem, złamany ostrymi kaparami z wkładką w postaci kawałków tuńczyka. Przepis i procedurę wykonania gnocchów dyniowych znajdziecie TUTAJ. Cały przepis należy do kategorii dań slow food i dedykowany jest przede wszystkim dla menu okolicznościowego. Sos do kluseczek dyniowych, wykonuje się stosunkowo szybko. W przepisie został wykorzystany tuńczyk w zalewie z oleju. Tuńczyk został dodany do sosu w ostatniej fazie gotowania, dzięki czemu jest wyraźnie wyczuwalny w całej kompozycji. Piękne danie.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać sos do tego dania musicie pokroić na plasterki czarne oliwki (1). Następnie pokrójcie na mniejsze kawałki fileciki anchois (2). Na patelnię dodjcie oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do rozgrzanej oliwy dodajcie czosnek i poczekajcie 2-3 minuty, aż czosnek zaaromatyzuje oliwę (4). Następnie dodajcie fileciki anchois (5) i natychmiast dodajcie wodę, aby anchois się rozpuściły (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie płatki papryki (7), przygotowane wcześniej oliwki (8) oraz listki tymianku. Możecie użyć tymianek mrożony (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie kapary (10). Na samym końcu dodajcie tuńczyka (11) oraz wino (12). Pozostawcie lekką konsystencję sosu, którą będą mogły wchłonąć gnocchi.
![]() |
![]() |
![]() |
Na koniec dodajcie do sosu natkę zielonej pietruszki(13). Sos gotowy (14). Ugotujcie gnocchi dyniowe, dodajce je do sosu i wymieszajcie do połączenia się wszystkich składników (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję