Gnocchi ziemniaczane są kojarzone z kuchnią włoską, ale okazuje się że receptura włoskich klusek w 100 procentach pokrywa się z przepisem na poznańskie szagówki czyli kopytka, które w Wielkopolsce krojone są na szagę czyli pod skosem. Popularnym jest wykonać w każdym gnocco ( l.p) rowki, w których zbiera się sos. Jest to czynność dość pracochłonna, ponieważ gnocchi z uwagi na małą średnicę, nie może tak po prostu przerolować pod palcem na przykład na zębach widelca. W praktyce oznacza to nic innego jak to, że 1/3 obwodu kluseczki będzie mieć rowki, a pozostała część zostanie tych rowków pozbawiona przez dociskający palec. Z tego powodu, jeśli bardzo zależy Wam, aby kluseczka posiadała rowki na całym obwodzie, należy każdą z nich wziąć pomiędzy dwa palce i w ten sposób przerolować ją po widelcu. Kompromisem jest wykonanie rowków przy pomocy widelca, polegająca na przyciśnięciu kluseczki tylko z jednej strony. W rezultacie otrzymamy gnocchi z rowkami tylko z jednaj strony kluski. Zawsze to też coś. W tradycji kuchni włoskiej, ziemniaczane gnocchi serwuje się zarówno z sosami pomidorowymi, pomidorowymi z mięsem, sosami serowymi oraz sosami rybnymi. Gnocchi można podawać tylko z masłem i oprószone parmezanem. Odmianą klasycznych gnocchów ziemniaczanych są gnocchi z dodatkiem min. szpinaku, suszonych pomidorów, dyni oraz buraków. Aby gnocchi pozostały mięciutkie nie należy przesadzać z ilością mąki. W zasadzie stosunek mąki i ziemniaków można sprowadzić do proporcji ok. 1:5. Ilość jajek uzależniona jest od ilości ciasta.
Aby wykonać w domu gnocchi musicie ziemniaki ugotować w łupinach, następnie poczekać aż wystygną i obrać je z łupin (1). Ziemniaki możecie zmielić przy pomocy maszynki lub przecisnąć je przez praskę (2) (3).
Do ziemniaków dodajcie mąkę, szczyptę soli oraz jajko (4) (5) (6).
Ciasto wyrabiajcie bardzo krótko, praktycznie tyle, aby się połączyły składniki (7) (8). Ciasto na gnocchi podzielcie na części i z każdej części wykonajcie długi rulon (9).
Przy pomocy noża odcinajcie kluseczki (10). Jeśli dysponujecie czasem i ochotą, w każdej klusce wykonajcie rowki na całej jej powierzchni (11) (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję