![]() |
Gnocchi ziemniaczane są kojarzone z kuchnią włoską, ale okazuje się że receptura włoskich klusek w 100 procentach pokrywa się z przepisem na poznańskie szagówki czyli kopytka, które w Wielkopolsce krojone są na szagę czyli pod skosem. Popularnym jest wykonać w każdym gnocco ( l.p) rowki, w których zbiera się sos. Jest to czynność dość pracochłonna, ponieważ gnocchi z uwagi na małą średnicę, nie może tak po prostu przerolować pod palcem na przykład na zębach widelca. W praktyce oznacza to nic innego jak to, że 1/3 obwodu kluseczki będzie mieć rowki, a pozostała część zostanie tych rowków pozbawiona przez dociskający palec. Z tego powodu, jeśli bardzo zależy Wam, aby kluseczka posiadała rowki na całym obwodzie, należy każdą z nich wziąć pomiędzy dwa palce i w ten sposób przerolować ją po widelcu. Kompromisem jest wykonanie rowków przy pomocy widelca, polegająca na przyciśnięciu kluseczki tylko z jednej strony. W rezultacie otrzymamy gnocchi z rowkami tylko z jednaj strony kluski. Zawsze to też coś. W tradycji kuchni włoskiej, ziemniaczane gnocchi serwuje się zarówno z sosami pomidorowymi, pomidorowymi z mięsem, sosami serowymi oraz sosami rybnymi. Gnocchi można podawać tylko z masłem i oprószone parmezanem. Odmianą klasycznych gnocchów ziemniaczanych są gnocchi z dodatkiem min. szpinaku, suszonych pomidorów, dyni oraz buraków. Aby gnocchi pozostały mięciutkie nie należy przesadzać z ilością mąki. W zasadzie stosunek mąki i ziemniaków można sprowadzić do proporcji ok. 1:5. Ilość jajek uzależniona jest od ilości ciasta.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać w domu gnocchi musicie ziemniaki ugotować w łupinach, następnie poczekać aż wystygną i obrać je z łupin (1). Ziemniaki możecie zmielić przy pomocy maszynki lub przecisnąć je przez praskę (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do ziemniaków dodajcie mąkę, szczyptę soli oraz jajko (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto wyrabiajcie bardzo krótko, praktycznie tyle, aby się połączyły składniki (7) (8). Ciasto na gnocchi podzielcie na części i z każdej części wykonajcie długi rulon (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Przy pomocy noża odcinajcie kluseczki (10). Jeśli dysponujecie czasem i ochotą, w każdej klusce wykonajcie rowki na całej jej powierzchni (11) (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję