Zapraszam na gnocco fritto ( wym. niokko fritto). Gnocco fritto to regionalne danie pochodzące z prowincji Emilia Romagna. Gnocco fritto to wytrawne “faworki”, które podaję się zamiast chleba w akompaniamencie najróżniejszego sortu szynek, salami i serów. Smakują naprawdę wyśmienicie. Gnocco fritto serwuje się przez cały rok i bez trudu znajdziecie gonocco fritto w menu wielu restauracji w regionie. Do ciasta na gnocco fritto dodaje się mleko lub wodę gazowaną. Ja zdecydowanie wolę przepis z wodą gazowaną. Dodatek wody powoduje, że gnocco po usmażeniu jest jakby przeźroczyste, a jego powierzchnia ładnie listkuje. Surowe, pokrojone ciasto na gnocco fritto można przechowywać w zamrażalniku. Bez potrzeby odmrażania, można je od razu wrzucać na gorący tłuszcz. W ciągu kliku sekund faworek się wybrzuszy. Gotowe gnocco wystarczy przekroić jak bułkę, i do środka włożyć plaster ulubionego dodatku. Z ilości składników podanych w przepisie wyjdzie ok. 15 faworków o wielkości, które widać na poszczególnych wizualizacjach. Przepis polecam spróbować, bo naprawdę warto. Poza tym, włoskie szynki i salami bez trudu teraz kupicie w Polsce.
Drożdże rozpuście wodzie. Dodajcie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie ciasto (1). Uformujcie kulę, zróbcie nacięcie w kształcie krzyża i pozostawcie ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny (2). Po tym czasie ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm (3)
i pokrójcie na prostokąty/kwadraty (4) (5). Teraz gnocco możecie zamrozić lub od razu usmażyć na tłuszczu. Zerknijcie również na filmik ilustrujący smażenie gnocco. Smażenie trwa około minuty (6). W połowie tego czasu obróćcie faworka na drugą stronę. Usmażone gnocco wyłóżcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Smalec do przygotowania ciasta powinien być bardzo miękki, ułatwi to wyrobienie ciasta.