PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Gołąbki

gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym z boczkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 12 sztuk
 
Przeczytaj również: Zapiekany bakłażan z tartą bułką i czosnkiem

Proponuję przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym. Opowiem Wam jak przygotowuję moje gołąbki. W zależności w jakiej porze roku robię gołąbki wykorzystuję młodą kapustę lub kapustę zimową. Chętnie również wykorzystuję karbowaną kapustę włoską. Najtrudniej jest z kapustą zimową. Jest ona bardzo mocno zbita, a więc aby pozyskać liście nie ma innego wyjścia jak tylko sparzyć całą główkę kapusty. Nie ma rzeczy niemożliwych, faktem jest jednak to, że trzeba bacznie uważać, aby samemu się nie poparzyć manipulując główką kapusty przy gorącej wodzie. Nadzienie gołąbków zazwyczaj wykonuję z mięsa mielonego wieprzowo- wołowego. Mięso doprawiam solą, pieprzem, dodaję przesmażoną i zeszkloną cebulkę, jajko oraz ugotowany ryż. Gołąbki gotuję tylko w wodzie. Osobno przygotowuję sos. Według rodzinnej tradycji, sos przygotowuję na bazie przesmażonej cebuli i wędzonego boczku do których dodaję koncentrat pomidorowy. Do smaku dodaję przyprawy. Nie zagęszczam sosu- stawiam na aromat. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie farszu dla gołąbków: 2 cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (1). Na patelnię dodajcie olej i przesmażcie cebulę do momentu kiedy stanie się szklista i miękka (2). Wymieszajcie mięso mielone wieprzowe z mięsem mielonym wołowym (3).

Do mięsa dodajcie jajko (4). Do smaku dodajcie czarny mielony (5) pieprz oraz sól (6).

Ugotujcie ryż. Do gołąbków najlepiej użyć ryżu średnioziarnistego lub krótkoziarnistego. Ten rodzaj ryżu w odróżnieniu od ryżu długoziarnistego posiada dużo skrobi, zatem bardzo dobrze się klei. Do mielonego mięsa i jajka dodajcie ugotowany ryż (7) oraz przesmażoną cebulkę (8). Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie (9)

Kapusta.  Z kapusty usuńcie głąb. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę i włóżcie główkę kapusty (10). Wolno gotujcie kapustę przez 5-10 minut. Następnie wyjmijcie kapustę z wody. Oddzielcie poszczególne liście kapusty (11) W razie potrzeby powtórnie włóżcie kapustę do gorącej wody. Z każdego liścia kapusty zetnijcie gruby nerw (12).

Teraz na środku liścia kapusty umieśćcie porcję przygotowanego farszu (13), po czym złóżcie brzegi liścia kapusty do środka i zrolujcie gołąbka- porównajcie wizualizacje (14) (15) (16).

Na dnie patelni umieśćcie pozostałe liście kapusty (17). Na liściach kapusty ciasno ułóżcie przygotowane gołąbki (18).

Dodajcie wodę do 1/2 wysokości gołąbków (19). Wierzch gołąbków przykryjcie liśćmi kapusty (20). Całość gotujcie pod przykryciem do momentu kiedy kapusta stanie się miękka (21).

Przygotowanie sosu:  1 cebulę oraz boczek pokrójcie w kostkę. Na patelnię dodajcie kilka łyżek oleju, boczek oraz cebulę. Całość przesmażcie. Następnie dodajcie koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 250 ml wody (22). Sos gotujcie do momentu kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący i dodajcie sos do gołąbków (23). Dodajcie również liście laurowe oraz ziele angielskie (24). Całość gotujcie jeszcze przez kilka chwil do całkowitego połączenia się składników. Na koniec dla smaku doprawcie sos wg waszego gustu i dodajcie natkę zielonej pietruszki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Aby ugotować ryż musicie dobrać proporcje ryżu i wody w stosunku 1:3. Na przykład- 1 szklanka ryżu do 3 szklanek wody. Ryż z wodą gotujcie bardzo wolno pod przykryciem do momentu kiedy ryż zrobi się miękki. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu ryż zamieszać. Pamiętajcie również o szczypcie soli. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE