PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-13

Goleń wołowa z gremolatą

Goleń wołowa z gremolatą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 180 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Focaccia z patelni

Jeśli już wykorzystywaliście w przepisach kulinarnych goleń wołową to zapewne zauważyliście, że ta część wołowego mięsa jest szczególna. Gotowa goleń wołowa zazwyczaj jest mięciutka, soczysta, charakteryzuje ją swoista kleistość. Goleń wołowa świetnie smakuje ugotowana w wodzie z jarzynami i podana ze zwykłym chrzanem, goleń wołowa  uduszona w sosie wołowym z dodatkiem gremolaty staje się po prostu zjawiskowa. Gremolata to dodatek do potraw, który wykonuje się z pietruszki, skórki cytrynowej i czosnku. Propozycja przepisu jest żywcem ściągnięta z północnych Włoch, ale jestem przekonana, że smak dania przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kuchni polskiej, gdyż danie składa się ze sporego kawałka mięsa oraz porządnej porcji sosu. Goleń wołową musicie gotować tak długo, aż stanie się miękka. Czas uzależniony  od jakości mięsa. Mnie tym razem duszenie zajęło 2 godziny z dużym hakiem. To dość sporo, zatem jeśli planujecie na kolację lub na obiad goleń wołową musicie się za gotowanie zabrać odpowiednio wcześniej. Serdecznie polecam przepis.

•Składniki•

 
Goleń wołowa
 
 
Składniki na gremolatę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie dania nie jest trudne. Przygotujcie wywar wołowy. Obierzcice z łupin cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę (1). Następnie na patelnię dodajcie oliwę (2) i przesmażcie cebulę do momentu kiedy stanie się miękka i szklista (3). Gotową cebulę usuńcie z patelni.

Teraz przygotujcie goleń. Aby goleń wołowa podczas smażenia a następnie duszenie pozostała płaska, musicie w kilku miejscach naciąć jej brzegi (4). Teraz każdy kawałek goleni obtoczcie w mące pszennej (5) i podsmażcie je z obu stron na tłuszczu pozostałym ze smażenia cebuli (6). W razie konieczności dodajcie oliwy.

Na tym etapie dołóżcie na patelnię przygotowaną wcześniej cebulę (7) i dla aromatu dania dodajcie białe wino (8). Kiedy wino częściowo wyparuje dodajcie ciepły wywar wołowy w ilości do ¾ wysokości goleni (9).

Całość przykryjcie pokrywką i cierpliwie duście mięso do momentu kiedy stanie się miękkie (10). W razie potrzeby uzupełniajcie wywar. Goleń wołowa po ugotowaniu (11). Przygotowanie gremolaty. Gremolatę wykonuje się bardzo prosto. Musicie zetrzeć skórkę cytryny (12).  

Następnie do skórki dodajcie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (13) oraz natkę zielonej pietruszki (14). Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Przed podaniem, wyjmijcie mięso z patelni i dodajcie do sosu gremolatę (15). Spróbujcie sos, ewentualnie doprawcie go solą i pieprzem, a następnie polejcie uduszoną goleń sosem. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Kiedy dodajcie wywar lub wodę do duszenia mięsa, najlepiej jeśli będą one gorące, wówczas proces duszenia nie zostanie przerwany.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE