Dziś proponuję gotowany kalafior z bułką tartą. Zapewne wielu z Was przygotowuje kalafior bardzo podobnie. Opowiem Wam co ja robię. Kalafior gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelnię dodaję masło i kiedy się rozpuści dodaję do niego tartą bułkę. Chwileczkę całość przesmażam, a następnie masłem z bułką tartą polewam gorący kalafior. Całość oprószam mielonym pieprzem oraz dodaję siekany koperek lub natkę zielonej pietruszki, względnie szczypiorek. Zazwyczaj kalafior w takiej postaci podaję z sadzonym jajkiem z płynnym żółtkiem. Kiedy żółtko rozleje się na talerzu i połączy się z masłem jest jeszcze smaczniej. Kalafior według tego przepisu jest najsmaczniejszy w sezonie. Z kalafiorem polecam podać pyszne malutkie młode ziemniaczki. Niebo w gębie- hulaj dusza- piekła nie ma . Serdecznie polecam.
Do wody dodajcie sól (1). Do wody włóżcie kalafior i gotujcie go pod przykryciem do momentu kiedy kalafior stanie się miękki (2). Możecie również włożyć kalafior do wrzątku. Na patelnię dodajcie masło, poczekajcie aż masło się rozpuście i dodajcie tartą bułkę (3).
Przesmażcie masło z bułką tartą przez kilka chwil (4). Ugotowany kalafior wyłóżcie na talerz. Ja w tym momencie dzielę kalafior na mniejsze części (5). Teraz polejcie kalafior przygotowanym masłem z bułką tartą (6).
Do smaku dodajcie mielony pieprz (7) oraz przyprawy, np. posiekany koperek świeży lub mrożony (8). Wielbicielom kalafiora i sadzonego jajka, polecam teraz rozgrzać na patelni tłuszcz, wbić jajka i dodać do ich smaku sól oraz pieprz (9). Po kilku chwilach jajka będą gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję