![]() |
Przepis na gulasz z cielęciny z ziemniakami należy zaliczyć do kategorii bardzo łatwych do przygotowania dań i przepis z pewnością uda się każdemu. Do przygotowania tej wersji gulaszu użyłam, poza ziemniakami również pomidory. Z kolei bazę gulaszu stanowią poszatkowane warzywa, oliwa i kapinka białego wina. Kiedy wszystkie smaki gotowego dania się połączyły powstał taki aromat, że naprawdę nie dało się przestać jeść. Na talerzu nie ostał się nawet ślad gulaszu, ponieważ każda jego odrobina została zebrana przy pomocy kromki chleba. Gulasz cielęcy ziemniakami w sosie pomidorowym, to moim zdaniem rozpusta, którą każdemu polecam spróbować. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie bazy warzywnej dla gulaszu: warzywa obierzcie z łupin i pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Aby ekstremalnie przyspieszyć sobie pracę, włóżcie wszystkie warzywa do blendera i je rozdrobnijcie- baza gotowa (2) Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie je na kawałki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Mięso umyjcie i je pokrójcie (4). Teraz na patelnię dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (5). Całość wolno przesmażcie do momentu, kiedy warzywa zmiękną, wtedy odsuńcie je na bok patelni i dodajcie mięso (6). Obsmażcie mięso ze wszystkich stron,
![]() |
![]() |
![]() |
a następnie połączcie je z warzywami (7). Dodajcie wino (8). Kiedy na patelni znów wszystko zacznie wrzeć dodajcie zmiksowane pomidory z puszki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Patelnie przykryjcie pokrywką i całość wolno duście do momentu kiedy mięso będzie prawie miękkie. Zajmie Wam to około 1-1,5 h (10). W międzyczasie do smaku dodajcie sól, pieprz oraz resztę przypraw (11). Półgodziny przed końcem gotowania dodajcie ziemniaki i kontynuujcie gotowanie do momentu kiedy ziemniaki staną się miękkie (12). W razie konieczności dodajcie gorącej wody. Na koniec zredukujcie sos tak aby stał się gęsty i błyszczący.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Moim zdaniem danie jest najlepsze na drugi dzień, po odgrzaniu, kiedy wszystkie smaki się dobrze przegryzą.