Proponuję kolejne jednogarnkowe danie rybne- serwuję halibuta w sosie pomidorowym z porem i oliwkami. Por jest moim ulubionym dodatkiem do ryb. Wiem, że brzmi to egzotycznie, ale na ten moment, dopóki sami nie sprawdzicie, musicie mi uwierzyć na słowo, że por i ryba, to tak zgrany duet, że lepszego nie ma. My przynajmniej raz w miesiącu wykonujemy to połączenie. Absolutnie uwielbiam pora z rybą i chyba nigdy mi się to nie znudzi. Zerknijcie również na przepis na doradę z porem. Właśnie przy okazji przepisu na doradę pisałam, że cuda kuchennej alchemii nakazują ciąć pora wzdłuż. Właśnie w takiej postaci por wychodzi zjawisko dobry. Por pocięty w poprzek to już dla mnie zupełnie inna bajka, nie wiedzieć dlaczego zupełnie inaczej smakuje.
Moja dzisiejsza propozycja to filety halibuta w aromatycznym, błyszczącym od oliwy sosie. Dodatki stanowią właśnie wspomniany już por oraz ogromne zielone oliwki. Sos jest wyrazisty w smaku i bardzo dobrze doprawiony, a to gwarantuje sukces dla duszonych w sosie kawałków ryby. Moim zdaniem będziecie się głaskać po brzuszkach. Serdecznie polecam.
Do przygotowania przepisu potrzebna będzie Wam biała część pora. Por rozetnijcie wzdłuż na ćwiartki (1). Na patelnię dodajcie obrany czosnek, por oraz oliwę (2). Aby sos nabył charakterystyczny morki smak, dodajcie fileciki anchois (3).
Teraz dodajcie również wodę (4). Przykryjcie całość pokrywką i duście do momentu, kiedy por stanie się miękki. Zajmie Wam to około 15 minut (5). W razie potrzeby dodajcie wodę. Następnie dodajcie konserwowane pomidory (6),
oliwki (7), do smaku doprawcie sos płatkami papryki, solą i pieprzem (8) (9).
Dodajcie również kapary (10) i zredukujcie sos do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący. Halibuta pokrójcie na mniejsze kawałki i dodajcie do sosu (11) (12). Duście rybę przez 5-6 minut, w połowie czasu obróćcie ją na drugą stronę. Na koniec dodajcie natkę pietruszki. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję