PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-01-09

Jak zrobić kopytka

Jak zrobić kopytka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Poncz do tortu- najlepszy

Kopytka to kluski z gotowanych ziemniaków z dodatkiem pszennej mąki, jajka i szczypty soli. Kopytka są bardzo lubianym i popularnym daniem nie tylko w Polsce, na przykład we Włoszech z tych samych składników i w ten sam sposób wykonuje się popularne gnocchi. Kopytka mają w Polsce swoje regionalne nazwy, na przykład w Wielkopolsce nazywają się szagówkami czyli kluseczkami ciętymi na szagę- co oznacza- pod skosem.
Kopytka w Polskiej kuchni stanowią wyśmienitą dodatek do duszonych dań z mięsa. Polane lawą sosu i podane na przykład z gotowaną kapustą czy buraczkami stają się pysznym obiadem na niedzielę. O tym jak wykorzystać kopytka we włoskiej kuchni podaję min. w przepisie- kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Wykonanie kopytek nie jest trudne. W przeważającej części, masa na kopytka powinna składać się z ziemniaków. Ja dzielę ugotowane ziemniaki na 4 części- jedną część ziemniaków wyjmuję i w to miejsce dodaję pszenną mąkę. Podobnie wykonuję kluski śląskie. Ziemniaki są różne, zatem gdybyście mieli wrażenie, że masa na kopytka jest zbyt miękka i klejąca, to dodajcie pszennej mąki- wg potrzeb. Zapraszam na szczegóły przepisu na kopytka. 

•Składniki•

 
składniki na kopytka
 
 

•Przygotowanie•

Ugotujcie ziemniaki do miękkości. Można je ugotować w łupinach lub obrane z łupin. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (1). Można to zrobić również wtedy kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe- zalecane. Zamiast praski można użyć maszynkę do mielenia mięsa. Powierzchnię masy ziemniaczanej wyrównajcie przy pomocy łyżki i narysujcie nią 2 przecinające się linie ( krzyż). 1/4 część ziemniaków usuńcie i w to miejsce dodajcie mąkę pszenną (2) (3)

Dodajcie również jajko oraz sól (4). Teraz wszystko wstępnie wymieszajcie łyżką i przełóżcie na stolnicę. Krótko wyrabiajcie ciasto- tylko do połączenia się składników. W razie konieczności dodajcie mąkę. Z uformowanej kuli odetnijcie kawałek ciasta, podsypcie je mąką i uformujcie rulon. Spłaszczcie go palcami na całej długości, a następnie potnijcie na kopytka (5) (6). Zagotujcie wodę. Dodajcie sól. Kopytka wrzucajcie na osolony wrzątek i gotujcie je do ich wypłynięcia. Gotowe.     


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE