PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-26

Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Mozzarella w pomidorowym sosie z oregano

Dziś mam dla Was propozycję ciasta, które każdemu się uda. Gwarantuję. Tą propozycją jest prosty jabłecznik z kruszonką.
W zasadzie całe ciasto to kruszonka, tyle że jedna połowa ilości kruszonki tworzy spód ciasta, z kolei druga połowa służy do przykrycia nadzienia z jabłek. Przepis jest znany również jako Apple Crumble Pie.
W przepisie nie podaję wagi jajek, zatem w zależności jakiej wielkości jajka użyjecie do waszego jabłecznika, może zdarzyć się tak, że będziecie musieli dodać 1-2 łyżki więcej mąki- jeśli ciasto będzie się zbyt mocno kleić lub odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto będzie się słabo kleić. Jak zawsze polecam uperfumować ciasto skórką cytrynową.
Ilość jabłek, którą użyjecie w przepisie na jabłecznik, nie ma specjalnego znaczenia. Miłośnicy jabłek mogą dodać ich tyle ile uważają za stosowne. 
A teraz o dosmaczeniu nadzienia z jabłek. Ja dodałam dużą szczyptę cynamonu oraz rodzynki. Aby nadzienie z jabłek nie było zbyt słodkie, zamiast wody, dodałam sok z cytryny. Zapraszam na FILM o jabłeczniku z kruszonką oraz na szczegóły przepisu. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Polecam serdecznie to pięknie pachnące, domowe ciasto z jabłkami.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie z jabłek
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od wykonania nadzienia z jabłek: jabłka obierzcie ze skórki, pokrójcie je na kawałeczki i przełóżcie na patelnię. Dodajcie cukier, sok z cytryny lub wodę (1) (2) (3),

cynamon (4) i namoczone wcześniej rodzynki, jeśli używacie (5). Nadzienie z jabłek od zagotowania, gotujcie 5-10 minut. Sok zredukujcie, nadzienie pozostawcie do wystygnięcia. Przygotowanie ciasta: do mąki dodajcie masło (6),

cukier (7), proszek do pieczenia (8), skórę z cytryny (9)

oraz jajka (10). Wyrabiajcie ciasto tak, aby powstała kruszonka (11). Zerknijcie na FILM. Formę wysmarujcie masłem, oprószcie mąką lub posmarujcie tłuszczem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Jak Wam wygodniej. Na spód ciasta wyłóżcie połowę przygotowanej kruszonki i ręką wyrównajcie spód, uformujcie również małą krawędź z ciasta (12).

Teraz dodajcie przygotowane nadzienie z jabłek oraz pozostałą kruszonkę (13) (14). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Jabłecznik musi się piec przez 35-40 stopni lub do momentu kiedy ładnie się zabrązowi. Wystudzone ciasto oprószcie cukrem pudrem (15). Możecie również dodać polewę czekoladową. Gotowe. Smacznego !

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, aby cytrynę sparzyć gorącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się konserwantów ze skórki.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE