![]() |
Zapraszam Was na niebanalny przepis na jajka sadzone w kalafiorze w lekkim sosie pomidorowym. Przepis polecam jako danie obiadowe lub na kolację. Wasza uwagę chciałabym zwrócić na kalafior w nowej aromatycznej odsłonie. Otóż kalafior został ugotowany z dodatkiem koncentratu pomidorowego, ząbka czosnku, natki pietruszki i oliwy. Zadziałała magiczna moc dyfuzji w rezultacie której powstał bardzo smaczny sos pomidorowy i tak samo pyszny kalafior. Na koniec, w centrum tej rozpusty, posadowiłam jajko, które smażyłam krótko tak aby żółtko pozostało płynne. Do dania podałam świeże kromki pszennego chleba, bo jak możecie sobie wyobrazić, kiedy żółtko się rozlało na różyczki kalafiora i połączyło z sosem pomidorowym, to najlepszym sposobem na zebranie całej tej delicji z talerza był właśnie chleb. Ilości składników, które użyjecie do wykonania tego przepisu zależą od ilości osób oraz apetytu. Ja na 2 osoby wykorzystałam mały kalafior oraz 2 jajka. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (1). Natkę pietruszki poszatkujcie, część natki pozostawcie do dekoracji dania (2). Przygotowany czosnek i natkę dodajcie na patelnię (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie oliwę i całość przesmażcie przez 2 minuty na delikatnym ogniu, tak aby nic się nie przypaliło (4). W tym czasie umyjcie i oddzielcie z kalafiora różyczki (5), a następnie dodajcie je również na patelnię. Dodajcie wodę w takiej ilości, aby różyczki były przykryte do połowy ich wysokości (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie koncentrat pomidorowy i wymieszajcie go z wodą, tak aby się dobrze rozpuścił (7). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Patelnie przykryjcie pokrywką i gotujcie kalafior do momentu, kiedy stanie się miękki, zajmie to Wam około 20 minut (10). W międzyczasie obróćcie różyczki kalafiora i sprawdźcie ilość wody. Kiedy kalafior będzie już miękki. Zdejmijcie pokrywkę i na mocnym ogniu zredukujcie sos, tak aby stał się w gęsty. W razie potrzeby dodajcie kilka kropli oliwy. Rozsuńcie różyczki kalafiora i do środka wbijcie jajka (11). Do smaku dodajcie mielony pieprz (12). Wyłóżcie porcję kalafiora z jajkiem na talerz i dodajcie pozostałą natkę pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Mając na uwadze, że woda w której gotowany jest kalafior, zostanie redukowana w ostatniej fazie przygotowania przepisu do minimum - polecam aby mieć pod kontrolą ilość soli, którą dodacie do smaku. Lepiej dodać mniej soli na początku i dosmaczać sos po wykonaniu redukcji.