![]() |
Chciałbym pokazać jak łatwo i sprawienie oczyścić rybę, pozbawiając ją skóry i ości. Filetowanie to naprawdę fajna sprawa i przydatna umiejętność gdyż należy wziąć pod uwagę, że filetuje się ryby po to, aby ości i skóra nie pętały się po talerzu, aby nie mieszały się z sosami, dodatkami i co również ważne, aby nie trzeba było na te odpady nieustannie patrzeć zamiast rozkoszować się jedzeniem.
Ja robię tak: upieczoną, usmażoną lub ugotowaną rybę filetuję na osobnym talerzu. Czyste filety rybne umieszczam na talerzu właściwym. Do przeprowadzenia całej operacji potrzebne są tylko 2 łyżki i talerz. Polecam gorąco filetowanie ryb, moim zdaniem po takiej operacji konsumowaie ryb staje się przyjemnością.
![]() |
![]() |
![]() |
Na początku odetnijcie rybie głowę tuż za skrzelami (1). Następnie odetnijcie ogon (2) i oddzielcie płetwę grzbietową od korpusu ryby (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Zdejmijcie skórę z korpusu ryby (4). Następnie oddzielcie od siebie filet dolny oraz filet górny ryby (5) i zdejmijcie je oddzielając od kręgosłupa ryby (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Usuńcie kręgosłup (7) i oddzielcie od siebie pozostałe filety górny oraz dolny (8). Zdejmijcie z filetów skórę i ułóżcie filety na talerzu (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję