Coraz częściej można nabyć świeże małże. Małże w czarnych muszelkach to omułki nazywane również mulami. W warunkach naturalnych ten gatunek małży żyje w płytkich wodach mórz i oceanów. Muszelki są przytwierdzone do podłoża skalnego dlatego w muszelkach omułków nie ma piasku. Zatem czyszczenie omułków ogranicza się do oczyszczenia powierzchni każdej muszli oraz wyrwania wystającego z niej wąsa. Sercówki w odróżnieniu od omułków przebywają w morzu na i pod powierzchnią piasku dlatego nie jest rzadkością, że we wnętrz muszelki znajduje się piasek morski. Aby piasek usunąć z muszli, sercówki należy na kilka godzin umieścić je w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej. W tym czasie sercówki otworzą muszelki i zaczną filtrować wodę, przy okazji wypłukując piasek. Z zewnątrz muszelki sercówek są całkowicie czyste i nie wymagają żadnych zabiegów. Świeże małże przechowuje się w lodówce do terminu podanego przez producenta na opakowaniu. Małże, które po ugotowaniu pozostaną zamknięte, najlepiej nie konsumować.
Każdą muszlę z osobna należy oczyścić z zabrudzeń (1). Najlepiej do tego celu użyć noża i druciaka. Przy pomocy noża usuńcie z muszli wystający wąs (2). Nie odcinajcie go, tylko energicznym pociągnięciem go wyrwijcie. Wszystkie muszle dokładnie umyjcie, te które są uszkodzone należy wyrzucić (3). Tak przygotowane małże nadają się do dalszej obróbki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Otwartą muszlę niekoniecznie należy d razu wyrzucić. Jeśli muszla się zamknie, np. po uderzeniu nią w blat stołu, oznacza, to że znajdująca się w środku małża, jest żywa.