![]() |
Zapewne wielbiciele homarów zgodzą się z opinią, że kupują homara po to, aby nacieszyć się smakiem i aromatem soczystego mięsa. Satysfakcja jest największa, jeśli konsumpcja dotyczy dań, które zostały przygotowane z wykorzystaniem świeżych homarów. Ja przygotowałam danie z małego pół kilogramowego homara mrożonego i ugotowanego, co oznacza, że pole do działania oraz wybór dania zostało bardzo mocno ograniczone. Druga kwestia to również ta, że homary sprzedawane w takiej postaci nie posiadają już tych walorów o których wcześniej pisałam. Nie oznacza to jednak, że należy od razu wyjąć białą flagę. Homara rozmroziłam zgodnie ze wskazówkami podanymi przez producenta i ponownie go króciutko gotowałam w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i ziaren pieprzu. Wcześniej przygotowałam dla homara czosnkowo- cytrynowy dressing z dodatkiem pietruszki oraz sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem, pietruszką i oliwą. Oczyszczone mięso podałam z sałatką. Danie wyszło bardzo fajne, dlatego polecam jego wypróbowanie. Przepis na sałatkę z ziemniaków znajduje się TUTAJ.
![]() |
![]() |
![]() |
Zakładając, że macie już rozmrożonego homara, przygotowanie dania proponuję rozpocząć od wykonania dressingu. W tym celu wyciśnijcie do kubeczka sok z cytryny (1), dodajcie oliwę (2), sól (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz pieprz do smaku (4). Ząbek czosnku obierzcie z łupin i przeciśnijcie go przez praskę (5). Na koniec dodajcie poszatkowaną natkę świeżej lub mrożonej pietruszki (6). Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie, co pozwoli Wam na uzyskanie aromatycznej emulsji.
![]() |
![]() |
![]() |
W garnku zagotujcie wodę z przyprawami (7). Do gotującej się wody dodajcie homara (8). Po czasie oznaczonym przez producenta wyjmijcie homara z wody (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Oczyszczanie homara: jadalne części homara to mięso znajdujące się w odnóżach, szczypcach oraz w ogonie. Jadalna jest również ikra znajdująca się w tułowiu samic. Rękoma oderwijcie wszystkie odnóża (10) (11). Ręcznie również złamcie te odnóża, które daje się złamać i wyjmijcie mięso (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Przy pomocy kleszczy musicie zgnieść wszystkie twarde elementy pancerza homara i wyjąć z nich mięso (13). Analogicznie postępujcie w przypadku szczypiec (14). Mięso znajdujące się w szczypcach (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Oddzielcie ogon od tułowia (16). Nożycami przetnijcie pancerz na ogonie i wyjmijcie mięso (17). Ja dla mojego dania mięso z ogona mięso zostało pokrojone na plastry (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję