PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-06-28

Jak zrobić bezy z czekoladą

Jak zrobić bezy z czekoladą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Pieczone Gołąbki

Bezy z czekoladą robi się tak samo jak popularne bezy francuskie. Do przygotowanej masy z białek i cukru dodaje się rozpuszczoną czekoladę. Nie ma określonej ilości czekolady którą należy użyć do wykonania bezy czekoladowej, w zasadzie robi się to wedle upodobania. Ja do bezy wykonanej z trzech białek dodałam ok. 60 g rozpuszczonej deserowej czekolady. 
Z bezy z czekoladą można wykonywać takie przepisy jak ze zwykłą białą bezą, a więc przepis nadaje się do przygotowania bezy Pavlovej, rolady bezowej. Bazy czekoladowe bardzo dobrze się komponują z kawą. Proponuję zatem je połączyć z kremem kawowym. Zobaczcie PRZEPIS. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia czekolady. Pozostawcie ją do wystudzenia. Oddzielcie żółtka od białka. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy białka już trochę urosną rozpocznijcie dodawać cukier. Ubijajcie białka do momentu kiedy staną się lśniące i gęste i sztywne (1)Zajrzyjcie również na sam dół wpisu “Porady Tapendy” gdzie piszę o ilości cukru, którą powinno się używać aby prawidłowo wykonać bezy. Do ubitego białka dodajcie płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka kropel soku z cytryny. Ja dodałam też trochę olejku pomarańczowego, gdyż pomarańcza bardzo dobrze komponuje się z czekoladą. Wszystko wymieszajcie. Na końcu dodajcie stróżkę rozpuszczonej czekolady (2). Ja na tym etapie nie mieszałam czekolady z białkami, mieszanie nastąpiło automatycznie podczas przekładania masy do rękawa cukierniczego. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy rękawa cukierniczego, uformowałam małe beziki o kształtach jak na fotografii (3). Pieczenie: bezy upiekłam jak zwykłe popularne bezy francuskie, czyli 110-100 stopni – 60 minut, następnie kontynuowałam pieczenie w temperaturze 90-100 stopni przez kolejne 60 minut. Bezy pozostawiłam w piekarniku na całą noc- piekarnik wyłączony, drzwiczki zamknięte. Jeśli będziecie chcieć upiec roladę bezową z czekoladą- zastosujcie temperaturę pieczenia którą podaję w przepisie na roladę bezową.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Prawidłowo wykonana beza z czekolada czy bez, składa się z białka i cukru w proporcjach 2:1, czyli ilość cukru w g powinna być dwa razy większa od ilości białek wyrażonej w gramach. Najlepiej białko zważyć. I tak, jeśli 3 białka ważą w sumie 100 g, należy dodać do nich 200 g cukru. Ja białko ważę. Można zrobić bezę na tzw. oko przyjmując że 1 waga jednego średniego białka waży 30 g.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE