![]() |
Nie jest szaleństwem wykonanie makaronu z kakao. Ciasto makaronowe z kakao bardzo dobrze sprawdzi się w daniach na słodko, przede wszystkim w postaci pierogów z owocowym, i twarogowym nadzieniem. Do takich pierogów dodać należy jeszcze kapinkę sosu czekoladowego i satysfakcja jest gwarantowane. Przepis na sos czekoladowy znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ.
Makaron z kakao ma również duży potencjał w daniach wytrawnych, szczególnie jeśli dodać do ciasta starty ser Parmezan lub Grana Padano. Ciasto na makaron z kakao wykonałam wg klasycznych proporcji na jedną porcję, czyli 100 g mąki na jedno jajko, z tym że w tym przypadku ilość mąki stanowiła 80% reszta to kakao. Parmezanu dodałam 10% czyli 10 g. Proporcje składników możecie zmienić wg waszego gustu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do miski dodajcie mąkę (1) i kakao (2). Oba składniki wymieszajcie (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Zetrzyjcie ser i dodajcie go do pozostałych składników (4) (5). Jeśli dodacie ser, wówczas nie ma potrzeby dodawać do ciasta soli. Dodajcie oliwę lub olej (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz wybijcie jajko (7), wyróbcie wszystkie składniki na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajcie do ciasta odrobinę wody, i ciasto umieśćcie w woreczku foliowym na pół godziny, aby ciasto odpoczęło (8). Po tym czasie ciasto możecie wykorzystać według waszego uznania. Ja je rozwałkowałam i pocięłam na wstążki (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję