PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-30

Jak zrobić makaron z kakao

makaron z kakao
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1 porcja
 
Przeczytaj również: Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem

Nie jest szaleństwem wykonanie makaronu z kakao. Ciasto makaronowe z kakao bardzo dobrze sprawdzi się w daniach na słodko, przede wszystkim w postaci pierogów z owocowym, i twarogowym nadzieniem. Do takich pierogów dodać należy jeszcze kapinkę sosu czekoladowego i satysfakcja jest gwarantowane. Przepis na sos czekoladowy znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ.
Makaron z kakao ma również duży potencjał w daniach wytrawnych, szczególnie jeśli dodać do ciasta starty ser Parmezan lub Grana Padano. Ciasto na makaron z kakao wykonałam wg klasycznych proporcji na jedną porcję, czyli 100 g mąki na jedno jajko, z tym że w tym przypadku ilość mąki stanowiła 80% reszta to kakao. Parmezanu dodałam 10% czyli 10 g. Proporcje składników możecie zmienić wg waszego gustu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do miski dodajcie mąkę (1) i kakao (2). Oba składniki wymieszajcie (3).  

Zetrzyjcie ser i dodajcie go do pozostałych składników (4) (5). Jeśli dodacie ser, wówczas nie ma potrzeby dodawać do ciasta soli. Dodajcie oliwę lub olej (6).

Teraz wybijcie jajko (7), wyróbcie wszystkie składniki na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajcie do ciasta odrobinę wody, i ciasto umieśćcie w woreczku foliowym na pół godziny, aby ciasto odpoczęło (8). Po tym czasie ciasto możecie wykorzystać według waszego uznania. Ja je rozwałkowałam i pocięłam na wstążki (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękujęlaugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE