Co do zasady, masę marcepanową tworzą dwa podstawowe składniki: mielone migdały bez skórki oraz cukier puder. Choć obecnie z łatwością można nabyć masę marcepanową w sklepach, warto wykonać ją domowym sumptem, tym bardziej że jest to zadanie niezmiernie łatwe, a poza tym domowa masa marcepanowa jest po prostu lepsza. W zależności od upodobań, do masy marcepanowej dodaje się różne składniki podkręcające jej smak. Jeśli mogę coś zasugerować, to proponuję zawsze dodać skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Inne popularne składniki dodawane do masy marcepanowej to aromat migdałowy, likier migdałowy np. Amaretto lub kakao. Większość przepisów zaleca dodawać ilość cukru równą ilości migdałów. To nie jest jednak zasada, lepiej kierować się własnym smakiem. Gotowy marcepan można wykorzystać na wiele sposobów, począwszy od dekoracji cukierniczych i kremów cukierniczych, a skończywszy na marcepanowych truflach oblanych czekoladą lub oprószonych tylko kakao. Domową masą marcepanową można się zajadać bez żadnych dodatków. Jest absolutnie pyszna, z tego przepisu z pewnością.
Jeśli wykorzystujecie migdały ze skórką, należy ją najpierw usunąć. W tym celu wystarczy zaleć migdały wrzątkiem, przykryć talerzem i pozostawić na 10 minut (1). Po tym czasie skórka migdałów napęcznieje i łatwo daje się usunąć (2). W celu pozbycia się konserwantów, sparzcie cytrynę wrzątkiem przynajmniej 2 razy, a następnie zetrzyjcie skórkę z cytryny oraz wyciśnijcie z niej skok (3).
Wyłuskane ze skórki migdały włóżcie do pojemnika blendera i bardzo drobno ją zetrzyjcie, w międzyczasie dodajcie również skórkę z cytryny (4). Teraz zacznijcie dodawać partiami cukier puder, za każdym razem całość wymieszajcie (5), a na koniec dodajcie również sok z cytryny (6).
Zmieloną i wymieszaną masę marcepanową (7) wyłóżcie na blat kuchenny i uformujcie na przykład wałeczek (8). Formowanie zmielonych migdałów, nie nastręcza żadnych trudności. Zmielone migdały mają w sobie tyle tłuszczu, że całość klei się znakomicie (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Masę marcepanową można z powodzeniem mrozić. Wystarczy szczelnie ją owinąć folią spożywczą.