PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-07-08

Jak zrobić ogórki kiszone

Jak zrobić ogórki kiszone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3-7 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 2 słoiki
 
Przeczytaj również: Karpatka

Przedstawiam Wam metodę jak zrobić kiszone ogórki. Dobry kiszony ogórek swoje tajemnice ma, dlatego skorzystałam z porad Asi z bloga Apetyt na Kuchnię. Asia kisi wszystko co jej wpadnie w ręce, zatem  nie ulega wątpliwości, że Asia w kwestiach kiszenia warzyw doświadczenie ma. Wyprzedając fakty, potwierdzam, że metoda Asi jest sprawdzona- bez żadnego wysiłku zrobiłam słoik wspaniałych kiszonych ogórków.
Teraz o tajemnicach kiszenia ogórków. Najlepiej do kiszenia ogórków użyć małych, maksymalnie średniej wielkości zdrowych, gruntowych ogórków. Standardowe przyprawy to liście chrzanu, korzeń chrzanu o grubości 2-4 cm, koper, czosnek oraz sól. 
Handlowcy, słusznie wyczuwając nasze apetyty na kiszone ogóreczki, zaopatrują sklepy w zestawy przypraw, wśród których znajdziecie wszytko co Wam potrzeba do kiszenia, oczywiście oprócz wody i soli.  
A propos soli. Asia poradziła mi, że mam używać sól niejodowaną. Co więcej, przestrzegła mnie, że jej teściowa pomyliła torebki, użyła soli jodowanej i ogóreczki stały się kapciami sad Asia najczęściej stosuje sól himalajską, z kolei ja, stosuję tylko sól morską. Jedna i druga sól to wytwór natury, ale znak zapytania powstał jak zachowa się ogórek potraktowany solą morską. Eksperyment przeprowadziłam i mogę poinformować, że ogóreczki przeżyły ba, bardzo miło wspominam sesję fotograficzną z ogóreczkami. Zaraz po wyłączeniu aparatu, kanapeczki zżarałam, “dekorację” wypiłam i poczułam się ukontentowana.
Podsumowując- metoda Asi- 1.5 litra wody+ 3-4 łyżki soli+ przyprawy na oko+ ogórki. Wszystko do wyczerpania składników. W wersji ogórków kiszonych na zimę- 1,5 litra wody + 1 łyżka soli+ przyprawy również w ilości na oko. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania zalewy. Zatem zagotujcie wodę, dodajcie sól i pozostawcie wodę do wystudzenia. Słoik wyparzcie gorącą wodą. Koper i liście chrzanu umyjcie, korzeń chrzanu oraz czosnek obierzcie z łupin. Na dno słoika dodajcie część liści chrzanu oraz koper (1). Teraz w słoiku bardzo ciasno ułóżcie ogórki (2). Przestrzeń wypełnijcie pozostałymi liśćmi chrzanu oraz kopru (3).

W wolne miejsca upchnijcie ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu (4). Na koniec do słoika dodajcie przygotowaną wodę z solą, w ilości takiej, aby ogórki zostały całkowicie nią przykryte (5). Słoik przykryjcie talerzykiem i pozostawicie do kiszenia (6). W wersji małosolnej ogórki będą gotowe po 2-3 dniach. W wersji kiszonej ogórki będą gotowe po 7-8 dniach  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE