![]() |
Przedstawiam Wam metodę jak zrobić kiszone ogórki. Dobry kiszony ogórek swoje tajemnice ma, dlatego skorzystałam z porad Asi z bloga Apetyt na Kuchnię. Asia kisi wszystko co jej wpadnie w ręce, zatem nie ulega wątpliwości, że Asia w kwestiach kiszenia warzyw doświadczenie ma. Wyprzedając fakty, potwierdzam, że metoda Asi jest sprawdzona- bez żadnego wysiłku zrobiłam słoik wspaniałych kiszonych ogórków.
Teraz o tajemnicach kiszenia ogórków. Najlepiej do kiszenia ogórków użyć małych, maksymalnie średniej wielkości zdrowych, gruntowych ogórków. Standardowe przyprawy to liście chrzanu, korzeń chrzanu o grubości 2-4 cm, koper, czosnek oraz sól.
Handlowcy, słusznie wyczuwając nasze apetyty na kiszone ogóreczki, zaopatrują sklepy w zestawy przypraw, wśród których znajdziecie wszytko co Wam potrzeba do kiszenia, oczywiście oprócz wody i soli.
A propos soli. Asia poradziła mi, że mam używać sól niejodowaną. Co więcej, przestrzegła mnie, że jej teściowa pomyliła torebki, użyła soli jodowanej i ogóreczki stały się kapciami Asia najczęściej stosuje sól himalajską, z kolei ja, stosuję tylko sól morską. Jedna i druga sól to wytwór natury, ale znak zapytania powstał jak zachowa się ogórek potraktowany solą morską. Eksperyment przeprowadziłam i mogę poinformować, że ogóreczki przeżyły ba, bardzo miło wspominam sesję fotograficzną z ogóreczkami. Zaraz po wyłączeniu aparatu, kanapeczki zżarałam, “dekorację” wypiłam i poczułam się ukontentowana.
Podsumowując- metoda Asi- 1.5 litra wody+ 3-4 łyżki soli+ przyprawy na oko+ ogórki. Wszystko do wyczerpania składników. W wersji ogórków kiszonych na zimę- 1,5 litra wody + 1 łyżka soli+ przyprawy również w ilości na oko. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania zalewy. Zatem zagotujcie wodę, dodajcie sól i pozostawcie wodę do wystudzenia. Słoik wyparzcie gorącą wodą. Koper i liście chrzanu umyjcie, korzeń chrzanu oraz czosnek obierzcie z łupin. Na dno słoika dodajcie część liści chrzanu oraz koper (1). Teraz w słoiku bardzo ciasno ułóżcie ogórki (2). Przestrzeń wypełnijcie pozostałymi liśćmi chrzanu oraz kopru (3).
![]() |
![]() |
![]() |
W wolne miejsca upchnijcie ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu (4). Na koniec do słoika dodajcie przygotowaną wodę z solą, w ilości takiej, aby ogórki zostały całkowicie nią przykryte (5). Słoik przykryjcie talerzykiem i pozostawicie do kiszenia (6). W wersji małosolnej ogórki będą gotowe po 2-3 dniach. W wersji kiszonej ogórki będą gotowe po 7-8 dniach
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję