![]() |
Dziś o tym jak zrobić drożdżowe racuchy. Na mojej stronie jest już przepis na racuchy z jabłkami i cynamonem. Różnica pomiędzy przepisami jest taka, że ten pierwszy wykonałam przy pomocy miksera oraz najpierw zrobiłam zaczyn, a następnie ciasto właściwe. W tym przepisie zrezygnowałam ze zrobienia zaczynu; po prostu wszystkie składniki przepisu ( oprócz jabłek) połączyłam od razu i zostawiłam ciasto do wyrośnięcia. Oba przepisy mają ten sam czas przygotowania, czyli trzeba dać drożdżom czas na pracę i poczekać ok. 90 minut na gotowe do smażenia ciasto. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Do miski dodajcie cukier, rozkruszone drożdże oraz letnie mleko. Rózgą czy łyżką wymieszajcie całość do rozpuszczenia się drożdży (1) (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie mąkę (4). Rózgą wymieszajcie składniki na gładkie ciasto i dodajcie całe jajko oraz szczyptę soli (5). Znów wszystko wymieszajcie (6). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie ciasto na racuchy do wyrośnięcia. Zajmie Wam to ok. 90 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Jabłka obierzcie ze skórki ( nieobowiązkowe), usuńcie gniazda z nasionami, pokrójcie na kawałeczki i dodajcie do wyrośniętego ciasta (7). Wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie racuchy (8). Usmażone racuchy wyłóżcie na papier, który zaabsorbuje nadmiar tłuszczu. Na koniec racuchy oprószcie cukrem pudrem i cynamonem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję