Dziś o tym jak zrobić drożdżowe racuchy. Na mojej stronie jest już przepis na racuchy z jabłkami i cynamonem. Różnica pomiędzy przepisami jest taka, że ten pierwszy wykonałam przy pomocy miksera oraz najpierw zrobiłam zaczyn, a następnie ciasto właściwe. W tym przepisie zrezygnowałam ze zrobienia zaczynu; po prostu wszystkie składniki przepisu ( oprócz jabłek) połączyłam od razu i zostawiłam ciasto do wyrośnięcia. Oba przepisy mają ten sam czas przygotowania, czyli trzeba dać drożdżom czas na pracę i poczekać ok. 90 minut na gotowe do smażenia ciasto. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Do miski dodajcie cukier, rozkruszone drożdże oraz letnie mleko. Rózgą czy łyżką wymieszajcie całość do rozpuszczenia się drożdży (1) (2) (3).
Teraz dodajcie mąkę (4). Rózgą wymieszajcie składniki na gładkie ciasto i dodajcie całe jajko oraz szczyptę soli (5). Znów wszystko wymieszajcie (6). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie ciasto na racuchy do wyrośnięcia. Zajmie Wam to ok. 90 minut.
Jabłka obierzcie ze skórki ( nieobowiązkowe), usuńcie gniazda z nasionami, pokrójcie na kawałeczki i dodajcie do wyrośniętego ciasta (7). Wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie racuchy (8). Usmażone racuchy wyłóżcie na papier, który zaabsorbuje nadmiar tłuszczu. Na koniec racuchy oprószcie cukrem pudrem i cynamonem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję