PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-09-17

Jak zrobić racuchy

Jak zrobić racuchy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 5-7 sztuk
 
Przeczytaj również: Tarta Lotaryńska- Quiche Lorraine

Dziś o tym jak zrobić drożdżowe racuchy. Na mojej stronie jest już przepis na racuchy z jabłkami i cynamonem. Różnica pomiędzy przepisami jest taka, że ten pierwszy wykonałam przy pomocy miksera oraz najpierw zrobiłam zaczyn, a następnie ciasto właściwe. W tym przepisie zrezygnowałam ze zrobienia zaczynu; po prostu wszystkie składniki przepisu ( oprócz jabłek) połączyłam od razu i zostawiłam ciasto do wyrośnięcia. Oba przepisy mają ten sam czas przygotowania, czyli trzeba dać drożdżom czas na pracę i poczekać ok. 90 minut na gotowe do smażenia ciasto. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na racuchy
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Do miski dodajcie cukier, rozkruszone drożdże oraz letnie mleko. Rózgą czy łyżką wymieszajcie całość do rozpuszczenia się drożdży (1) (2) (3)

Teraz dodajcie mąkę (4). Rózgą wymieszajcie składniki na gładkie ciasto i dodajcie całe jajko oraz szczyptę soli (5). Znów wszystko wymieszajcie (6). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie ciasto na racuchy do wyrośnięcia. Zajmie Wam to ok. 90 minut.

Jabłka obierzcie ze skórki ( nieobowiązkowe), usuńcie gniazda z nasionami, pokrójcie na kawałeczki i dodajcie do wyrośniętego ciasta (7). Wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie racuchy (8). Usmażone racuchy wyłóżcie na papier, który zaabsorbuje nadmiar tłuszczu. Na koniec racuchy oprószcie cukrem pudrem i cynamonem (9).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE