PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Jak zrobić sok z granatów

sok z granatów
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 220 ml
 
Przeczytaj również: Sernik z truskawkami

Moja zachciewajka, aby wykonać pasztet z galaretką z owoców granatów zmusiła mnie do pozyskania soku z tego owocu. Sokowirówka byłaby niewątpliwie najbardziej profesjonalnym urządzeniem użytym w tym procesie, ponieważ jednak nie posiadam sokowirówki, więc poradziłam sobie w sposób alternatywny, polegający na umieszczeniu ziarenek owoców granatu w woreczku strunowym i ich zmiażdżeniu przy pomocy wałka do ciasta. W zależności od ilości granatów czas proporcjonalnie się wydłuża. Mnie rozwałkowanie 2 granatów zajęło ok. 7 minut. Jeśli zdecydujecie się wykorzystać tę metodę polecam użyć 2 woreczki. Jedna warstwa folii w moim przypadku okazała się niedostateczna, gdyż po krótkim czasie pękła, co skutkowało wyciekiem soku. Ogólnie jednak uważam, że metoda jest skuteczna. Z dwóch dużych owoców granatów otrzymałam 220 ml soku. TUTAJ znajduje się przepis na pasztet z galaretką z owoców granatów.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby pozyskać sok z granatów musicie przekroić granat na pół (1) (2) i wybrać wszystkie ziarenka (3).

Następnie ziarenka owoców granatów przełóżcie do woreczka strunowego (4). Tak jak pisałam wyżej, najlepiej jeśli użyjecie 2 woreczków i jeden woreczek umieścicie w drugim, co będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie chroniące przed ewentualnym wyciekiem soku, jeśli pierwszy woreczek zostanie przedziurawiony (5). Przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżcie dokładnie wszystkie ziarenka (6).

Następnie nożyczkami odkrójcie jeden z narożników woreczka (7). Sok musi zostać przefiltrowany, aby oddzielić go od osłon ziarenek. Dobrze się sprawdzi zwykłe sitko kuchenne (8). Przy pomocy łyżki odciśnijcie resztki soku z pozostałości po ziarenkach (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Wypróbowałam również metodę pozyskania soku przy pomocy blendera. Wszystkie ziarenka owocu granatu zmiksowałam a następnie przefiltrowałam przez sitko. Wyszło bardzo dobrze i dużo szybciej.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE