PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-03-31

Jak zrobić zakwas żytni na chleb

Jak zrobić zakwas żytni na chleb
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 5- 7 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Ciasto francuskie z kremem marcepanowym i figami

Zakwas na chleb wykonuje się z 2 składników- mąki i wody. Zakwas to niezbędny składnik potrzebny do wykonania chleba żytniego lub pszenno- żytniego. Zakwas żytni możecie wykonać z każdego rodzaju mąki żytniej- mam na myśli jej typ. Ja użyłam mąkę żytnią typ 720, ale zakwas można wykonać również z mąki żytniej nawet o typie 2000. 
Do zrobienia zakwasu wystarczy słoik z zakrętką, możecie użyć również zamiast zakrętki kawałek gazy i gumkę czy lnianą ściereczkę i sznureczek. Jak jest Wam wygodnie. Słoik do wykonania zakwasu ja zawsze wyparzam wrzątkiem. 
Co do zasady- jest tylko jedna- do tej samej ilości mąki wyrażonej w gramach należy dodać tę samą ilość wody wyrażonej w gramach lub mililitrach ( w przypadku wody to to samo). Po wymieszaniu wody z mąką powstanie gęsta papka. W przypadku, jeśli używacie mąkę razową żytnią, np. typ 2000, zdarzy się tak, że będziecie musieli dodać troszeczkę większej ilości wody, aby ta papka powstała.
Zakwas z maki żytnie do upieczenia chleba będzie gotowy po 5-7 dniach. Ja zaczynam pieczenie po 7 dniach. Zapraszam na szczegóły przepisu na zakwas żytni. Zajrzyjcie również na sam dół tego wpisu, do modułu Porady Tapendy.

•Składniki•

 
składniki na zakwas
 
 

•Przygotowanie•

Do wyparzonego słoika dodajcie 30 g wody + 30 g mąki. Wszystko wymieszajcie drewnianą łyżką do uzyskania papki (1). W razie konieczności dodajcie trochę więcej wody. Ja używam wodę kranówkę. Słoik lekko zakręćcie lub przykryjcie go gazą/ ściereczką/ talerzykiem i pozostawcie go na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Ja stawiam go obok kuchenki (2). Przez kolejne 6 dni dokarmiajcie zakwas dodając tę samą ilość składników. Po dokarminiu zakwas zawsze wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji. W ciągu okresu robienia zakwasu zaobserwujecie w słoiku: nagłe wzrosty zakwasu, jego zastoje, lekkie tylko bąbelkowanie itp. Z dnia na dzień zakwas będzie zyskiwał coraz mocniejszy zapach charakterystyczny dla produktów fermentujących. Gdyby w słoiku pojawiła się pleśń, to musicie wszystko zaczynać od nowa. Polecam również przepis na prosty chleb zrobiony z młodego 7 dniowego zakwasu.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Ja zaczynam hodować zakwas od gramatury 30 g mąki i 30 g wody. Możecie zwiększyć te ilości ale miejcie na uwadze, że będziecie przez 7 dni dokładać składniki i może się okazać, że zabraknie miejsca w słoiku. Gdyby tak się stało, usuńcie ze słoika połowę zakwasu i kontynuujcie jego dokarmianie do min. 7- go dnia.   
  2. Do upieczenia chleba w formie 22x 9 cm będziecie potrzebować 200 g zakwasu. Produkując go z ilości 30 g  maki+ 30 g wody przez kolejne 7 dni- bez problemu osiągnięcie wskazaną ilość zakwasu oraz zostanie Wam baza zaczynu dla przyszłej jego produkcji. 
  3. Po użyciu zakwasu macie 2 wyjścia: kontynuujecie jego dokarmianie celem uzyskania wskazanej w przepisie na chleb jego gramatury lub resztkę zakwasu w zamkniętym słoiczku wkładacie do lodówki. Przed planowanym pieczeniem, 1 dzień wcześniej- zakwas wyjmujecie z lodówki, dokarmiacie go i po 24 godzinach pieczecie chleb.   
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE