Zakwas na chleb wykonuje się z 2 składników- mąki i wody. Zakwas to niezbędny składnik potrzebny do wykonania chleba żytniego lub pszenno- żytniego. Zakwas żytni możecie wykonać z każdego rodzaju mąki żytniej- mam na myśli jej typ. Ja użyłam mąkę żytnią typ 720, ale zakwas można wykonać również z mąki żytniej nawet o typie 2000.
Do zrobienia zakwasu wystarczy słoik z zakrętką, możecie użyć również zamiast zakrętki kawałek gazy i gumkę czy lnianą ściereczkę i sznureczek. Jak jest Wam wygodnie. Słoik do wykonania zakwasu ja zawsze wyparzam wrzątkiem.
Co do zasady- jest tylko jedna- do tej samej ilości mąki wyrażonej w gramach należy dodać tę samą ilość wody wyrażonej w gramach lub mililitrach ( w przypadku wody to to samo). Po wymieszaniu wody z mąką powstanie gęsta papka. W przypadku, jeśli używacie mąkę razową żytnią, np. typ 2000, zdarzy się tak, że będziecie musieli dodać troszeczkę większej ilości wody, aby ta papka powstała.
Zakwas z maki żytnie do upieczenia chleba będzie gotowy po 5-7 dniach. Ja zaczynam pieczenie po 7 dniach. Zapraszam na szczegóły przepisu na zakwas żytni. Zajrzyjcie również na sam dół tego wpisu, do modułu Porady Tapendy.
Do wyparzonego słoika dodajcie 30 g wody + 30 g mąki. Wszystko wymieszajcie drewnianą łyżką do uzyskania papki (1). W razie konieczności dodajcie trochę więcej wody. Ja używam wodę kranówkę. Słoik lekko zakręćcie lub przykryjcie go gazą/ ściereczką/ talerzykiem i pozostawcie go na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Ja stawiam go obok kuchenki (2). Przez kolejne 6 dni dokarmiajcie zakwas dodając tę samą ilość składników. Po dokarminiu zakwas zawsze wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji. W ciągu okresu robienia zakwasu zaobserwujecie w słoiku: nagłe wzrosty zakwasu, jego zastoje, lekkie tylko bąbelkowanie itp. Z dnia na dzień zakwas będzie zyskiwał coraz mocniejszy zapach charakterystyczny dla produktów fermentujących. Gdyby w słoiku pojawiła się pleśń, to musicie wszystko zaczynać od nowa. Polecam również przepis na prosty chleb zrobiony z młodego 7 dniowego zakwasu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję