PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Kalmary w sosie pomidorowym- kuchnia włoska

kalmary w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ravioli w sosie pomidorowym z białą kiełbasą

Kalmary w sosie pomidorowym to kolejny przepis na kalmary, który podpatrzyłam jak go wykonują Włosi. Przepis pochodzi z okolicy Sorrento i jego cechą charakterystyczną jest wyczuwalna lekka nuta rozmarynu w sosie pomidorowym w którym duszone są kalmary.  Do wykonania przepisu oprócz dużych tub kalmarów, potrzebnych jest zaledwie kilka składników min. czosnek, czarne oliwki bez pestek, białe wino do nadania sosowi aromatu i wspomniany już rozmaryn. Najprościej jest użyć pomidorów bez skórki z puszki. Jeśli pomidory są w całości lub są pokrojone na duże kawałki warto je przed dodaniem do gotowania rozdrobnić przy pomocy kuchennego blendera. Sos pomidorowy według tego przepisu musi być stosunkowo gęsty i błyszczący, co oznacza, że pod koniec gotowania, kiedy kalmary będą już dobrze uduszone i miękkie, płyny należy odparować. Kalmary w sosie pomidorowym podaje się z białym pieczywem.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować kalmary w sosie pomidorowym musicie przygotować bazę dla sosu. W tym celu drobno pokrójcie i połączcie czosnek (1), rozmaryn (2) oraz czarne oliwki (3).

Na patelni rozgrzejcie oliwę (4). Dodajcie naszą bazę (5), czyli czosnek, rozmaryn i czarne oliwki (6).

Dodajcie również odrobinę płatków chilli (7). Całość musicie przez chwilę przesmażyć. Kalmary jeśli są mrożone, musicie je rozmrozić i pokroić w paski i dodać do bazy (8). Znów chwilę wszsytko przesmażcie, aż kalmary zaczną się skręcać w spiralki (9).

Dodacjie białe wino (10) i poczekajcie aż w większości odparuje. Teraz dodajcie pomidory z puszki (11). Całość duście pod przykryciem do momentu, kiedy kalmary staną się miękkie. Zajmie to Wam około 40 minut (12).  

W międzyczasie dodajcie do smaku sól (13). W razie potrzeby dodajcie również wodę. Kiedy kalmary będą miękkie, zdejmijcie pokrywkę, odparujcie płyny i dodajcie natkę zielonej pietruszki (14). Sos pomidorowy powinien być błyszący od oliwy (15). Kalmary polecam podawać z białym pieczywem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE