![]() |
Zapraszam wszystkich na tradycyjny polski kapuśniak, umiarkowanie kwaśny, z kawałkami mięciutkiego gotowanego mięsa i ziemniakami i grzybami.
Prawdziwy kapuśniak powinien być również aromatyczny. Dlatego pamiętajcie dodać do zupy suszone grzyby, kminek i wędzonkę. Porcja takiego kapuśniaku, podana na przykład z kromką chleba posmarowanej masłem to prawdziwa przyjemność jedzenia. Do przygotowania kapuśniaku użyłam ładne wieprzowe żeberka, które po ugotowaniu obrałam z mięsa i dodałam z powrotem do zupy. Zamiast wędzonego boczku użyłam kawałek wędzonej wieprzowej kości. Kapuśniak nie jest trudną zupą, co najwyżej można powiedzieć, że jego ugotowanie wymaga czasu, gdyż najpierw należy ugotować do miękkości mięso, następnie kapustę, a na samym końcu jeszcze warzywa. No cóż polska kuchnia nie słynie z szybkich przepisów, za to daniom nie można odmówić smaku. Zapraszam na szczegóły przepisu na rozgrzewający i treściwy kapuśniak. Pyszny !
![]() |
![]() |
![]() |
Suszone grzyby opłuczcie po bieżącą wodą, następnie zalejcie je wrzątkiem i pozostawcie wodzie, aby napęczniały. Żeberka i wędzone kości włóżcie do zimnej wody (1). Doprowadźcie wodę do wrzenia i usuńcie szumowiny. Ja zmieniam zawsze wodę i myję garnek. Dodajcie liści laurowe, sól (2) i gotujcie żeberka pod przykryciem do momentu kiedy staną się miękkie. W połowie czasu dodajcie włoszczyznę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Miękkie żeberka oraz warzywa wyjmijcie z wywaru; oddzielcie mięso od kości i pokrójcie mięso na mniejsze kawałki. Do wywaru dodajcie poszatkowaną kapustę (4), pokrojone grzyby oraz wodę w której grzyby się moczyły (5). Kontynujcie gotowanie do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. Zajmie Wam to około 40-60 minut. W tym czasie przygotujcie zasmażkę: cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie, zeszklijcie na tłuszczu i dodajcie mąkę (6). Całość smażcie do momentu, kiedy zasmażka stanie się złota.
![]() |
![]() |
![]() |
Gotową zasmażkę dodajcie do kapuśniaku (7). Do smaku dodajcie kminek, pierz i sól. 20 minut przed końcem gotowania dodajcie do zupy pokrojone ziemniaki i marchew (8). Do gotowej zupy dodajcie kawałki pokrojonego mięsa (9). Zupa jest najlepsza kiedy się przegryzie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję