PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-11

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Jak zrobić zakwas pszenny

Skoro można nabyć młodą kapustę obowiązkowo należy przygotować pyszny kapuśniak. Do zupy z młodej kapusty proponuję Wam dodać puszkę pomidorów lub koncentrat pomidorowy. Obie wersje zupy wyjdą absolutnie pysznie.
Jako że kapuśniak z młodej kapusty jest daniem typowo wiosennym oraz że zaraz po wiośnie przyjdzie lato i wraz z nim sezon na bikini, dobrze jest tak pokombinować, aby zupę charakteryzował smakowity zapach wędzonki i zero gram wędzonego boczku. Do przygotowania kapuśniaku użyłam wędzone żeberko, które można nabyć w sklepach mięsnych. Wędzone kości kosztują grosze i świetnie nadają się do aromatyzowania zup. 
Moją wersję kapuśniaku przygotowałam na domowym warzywnym wywarze ugotowanym z dodatkiem wspomnianego wędzonego żeberka. Następnie dodałam młodą kapustę, ziemniaki, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiłam do smaku. Muszę powiedzieć, że udał mi się ten kapuśniak. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 
składniki na wywar
 
 
składniki na zupę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie wywaru: do zimnej wody dodajcie wędzone żeberko, przygotowaną włoszczyznę i przyprawy (1) (2) (3). Polecam cebulę opalić nad palnikiem, dzięki temu wywar zyska świetny aromat. Gotujcie wywar przez 30- 40 minut. W połowie gotowania wywaru usuńcie z wywaru wędzoną kość po to aby aromat wędzonki nie był zbyt intensywny.

W czasie kiedy wywar się gotuje, obierzcie z łupin cebulę, pokrójcie ją w kostkę i duście do miękkości na oleju (4). Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i poszatkujcie ją. Ziemniaki  i marchew obierzcie z łupin i pokrójcie je w kostkę. Z wywaru usuńcie wszystkie warzywa. Teraz dodajcie do niego przygotowaną kapustę, ziemniaki, marchew (5) (6)

oraz uduszoną cebulkę (7). Jest to również właściwy moment na dodanie pomidorów lub koncentratu pomidorowego (8). Kontynuujcie gotowanie kapuśniaku przez około 30 minut czyli do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przyprawcie zupę, dodając do niej czosnek przeciśnięty przez praskę (9),

sól, pieprz oraz sok z cytryny (10) (11) (12). Kapuśniak z młodej kapusty jest gotowy i mega dobry laugh

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE