![]() |
Skoro można nabyć młodą kapustę obowiązkowo należy przygotować pyszny kapuśniak. Do zupy z młodej kapusty proponuję Wam dodać puszkę pomidorów lub koncentrat pomidorowy. Obie wersje zupy wyjdą absolutnie pysznie.
Jako że kapuśniak z młodej kapusty jest daniem typowo wiosennym oraz że zaraz po wiośnie przyjdzie lato i wraz z nim sezon na bikini, dobrze jest tak pokombinować, aby zupę charakteryzował smakowity zapach wędzonki i zero gram wędzonego boczku. Do przygotowania kapuśniaku użyłam wędzone żeberko, które można nabyć w sklepach mięsnych. Wędzone kości kosztują grosze i świetnie nadają się do aromatyzowania zup.
Moją wersję kapuśniaku przygotowałam na domowym warzywnym wywarze ugotowanym z dodatkiem wspomnianego wędzonego żeberka. Następnie dodałam młodą kapustę, ziemniaki, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiłam do smaku. Muszę powiedzieć, że udał mi się ten kapuśniak. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie wywaru: do zimnej wody dodajcie wędzone żeberko, przygotowaną włoszczyznę i przyprawy (1) (2) (3). Polecam cebulę opalić nad palnikiem, dzięki temu wywar zyska świetny aromat. Gotujcie wywar przez 30- 40 minut. W połowie gotowania wywaru usuńcie z wywaru wędzoną kość po to aby aromat wędzonki nie był zbyt intensywny.
![]() |
![]() |
![]() |
W czasie kiedy wywar się gotuje, obierzcie z łupin cebulę, pokrójcie ją w kostkę i duście do miękkości na oleju (4). Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i poszatkujcie ją. Ziemniaki i marchew obierzcie z łupin i pokrójcie je w kostkę. Z wywaru usuńcie wszystkie warzywa. Teraz dodajcie do niego przygotowaną kapustę, ziemniaki, marchew (5) (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz uduszoną cebulkę (7). Jest to również właściwy moment na dodanie pomidorów lub koncentratu pomidorowego (8). Kontynuujcie gotowanie kapuśniaku przez około 30 minut czyli do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przyprawcie zupę, dodając do niej czosnek przeciśnięty przez praskę (9),
![]() |
![]() |
![]() |
sól, pieprz oraz sok z cytryny (10) (11) (12). Kapuśniak z młodej kapusty jest gotowy i mega dobry
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję