PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-10-02

Kapusta po śląsku- Modro Kapusta

Kapusta po śląsku-modro kapusta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Prawdziwy deser Tiramisu

Oto przepis na kapustę po śląsku od Łukasz i Magdy.
Dziękuję wszystkim czytelnikom Tapenda.pl którzy pomogli mi zrobić tradycyjny przepis na Modro Kapusta.
“Kapusta warzysz az bydzie aldynte, boczek krejesz w kostka i i robisz z niego skwarki, cebula krejwsz w drobno kostka a cwartka jabka trzesz tarle, cedzisz kapusta na durszlaku dodowosz trocha octu , cebula , sol , cukier , pieprz, kolejność je pierońsko wazno! Ocet i cebula na som wpiyrw zeby byla miynko. Jabko i fet wytopiony ze szkwarkami dodajesz na koncu z jabkiym” laugh
Zapraszam na szczegóły przepisu:

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Boczek pokrójcie na kawałeczki, wrzućcie go na patelnię, wytopcie tłuszcz i nie wyjadajcie skwarek (1). Do garnka dodajcie poszatkowaną kapustę (2), liście laurowe oraz ziele angielskie (3).

Ja już na tym etapie dodałam sól (4). Teraz dodajcie gorącą wodę w ilości, aby kapusta została nią przykryta (5). Gotujcie kapustę aż stanie się miękka- no, prawie miękka. Zajmie Wam to około 30-40 minut. Ugotowaną kapustę odcedźcie na durszlaku. Dosmaczanie kapusty: dodajcie pokrojoną w kosteczkę cebulę (6), cukier do smaku ( jeśli brakuje dodajcie również sól)

i ocet (7). Kontynuujcie gotowanie przez około 5 minut. W tzw. międzyczasie dodajcie skwarki, wytopiony z boczku tłuszcz (8) oraz starte jabłko (9). Kapustę doprawcie do smaku mielonym pieprzem. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast octu możecie dodać sok z cytryny- porada Basi smiley

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE