![]() |
Pęczek młodych warzyw oraz młodych ziemniaków zmobilizowały mnie do wypróbowania przepisu. Końcowy rezultat przeszedł moje wszystkie najśmielsze oczekiwania. Jeśli smak marchewki i ziemniaków był dla mnie przewidywalny, to bardzo dużą niespodziankę i przyjemność w tej postaci sprawiła mi pietruszka oraz maleńki młody seler i równie maleńki por. Do wykonania przepisu na karmelizowane warzywa użyłam krem octu balsamicznego, brakowało mi jednak odrobiny mocniejszego smaku dlatego tuż przed końcem duszenia spryskałam warzywa 2-3 łyżkami octu winnego, który następnie odparowałam. Ilości podane w przepisie odpowiadają ilości warzyw w 1 pęczku. Jeśli miałabym coś dodać, to z pewnością byłaby to większa ilość pietruszki, selera i pora, bo to o te warzywa przy stole rozgorzała “ walka” Jeśli jesteście ciekawi z czym podałam karmelizowane warzywa- zajrzyjcie TUTAJ
![]() |
![]() |
![]() |
Młode ziemniaki umyjcie, a jeśli są bardzo zabrudzone, użyjcie gąbki do ich oczyszczenia (1). Malutkie ziemniaczki pozostawcie w całości, większe sztuki pokrójcie na mniejsze kawałki (2). Młodą marchewkę tylko umyjcie, a jeśli macie zastrzeżenia do jej skórki to obierzcie ją przy pomocy obieraczki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Grubsze marchewki przekrójcie wzdłuż (4). Ponieważ wszystkie warzywa będą robione równocześnie i chodzi o to aby wszystkie były miękkie, trzeba ujednolicić troszeczkę ich wielkość. Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie sól (5). Następnie dodajcie wszystkie przygotowane warzywa (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz ziemniaki (7). Całość smażcie, co pewien czas obracając warzywa, przez około 10 minut czyli do momentu kiedy na przykład skórka ziemniaków ładnie się zarumieni. W międzyczasie dodajcie również pieprz do smaku (8). Przed rozpoczęciem duszenia dodajcie oczyszczone z łupin ząbki czosnku (9),
![]() |
![]() |
![]() |
ocet balsamiczny lub krem balsamiczny (10), rozmaryn (11) oraz cukier. Patelnię przykryjcie pokrywką (12) i duście warzywa ( bez dodatku wody) do miękkości. Zajmie to Wam około 10-15 minut. Warzywa w takiej postaci możecie konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno, są pyszne i tak i tak.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję