PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-03-04

Kartacze

Kartacze
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: 8 sztuk
 
Przeczytaj również: Prawdziwy deser Tiramisu

Kartacze, Cepeliny, Pyzy z Mięsem, Kołduny, Bęcwały, Kacebuły, Barabony, Paryje, Przecieraki oraz Szczury to nazwy podłużnych “klusek” ziemniaczanych z mięsem okraszonych wędzonym boczkiem z cebulką. Wykonanie przepisu nie wymaga wielu składników, jest stosunkowo proste, jedyną uciążliwością jest tarcie ziemniaków. Przypadkowo odkryłam, że nadzianie ziemniaka na widelec znacznie usprawnia ich tarcie i ratuje palce przed ich pocięciem. Polecam ten patent- pokazuję go w filmie. W sumie przerobiłam 2,5 kg ziemniaków. Pół kilograma ugotowałam, resztę starłam. Użyłam ziemniaki mączne. Muszę powiedzieć, że ilość “pulpy” ziemniaczanej pod odciśnięciu z nich soku nie robiła wrażenia. Wyszło mi raptem 8 kartaczy, bardzo dobrych, ale zbyt mało na 4 osobową rodzinę.
Przepis naprawdę polecam. Trzy razy więcej ziemniaków, ewentualnie jakiś inny gatunek i można się kartaczami nasycić do oporu i resztkami sił głaskać się potem po brzuszku. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni.

•Składniki•

 
masa ziemniaczana
 
 
farsz do karatczy
 
 
okrasa
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie masy ziemniaczanej: 2 kg ziemniaków obierzcie z łupin, zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i odciśnijcie z nich sok przez ręcznik kuchenny. Sok pozostawcie (1) (2). Resztę obranych ziemniaków ugotujcie w osolonej wodzie i przeciśnijcie je przez praskę (3).

Do 4 części surowych ziemniaków dodajcie 1 część gotowanych ziemniaków. Najłatwiej wykonać procedurę taką, jaką robi się wykonując kluski śląskie- czyli przeciąć ciasto dwoma prostopadłymi liniami, jedną ćwiartkę ziemniaków wybrać i pozostałe miejsce wypełnić ugotowanymi ziemniakami. Pokazuję to na filmie (4). Wodę z soku z wyciśniętych ziemniaków wylejcie. Pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną dodajcie do ziemniaków. Dodajcie też 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej- kartacze nie będą wtedy “kosmate”(5). Wyróbcie ciasto do połączenia się składników. Przygotowanie farszu: cebulę zeszklijcie na oleju, a następnie dodajcie ją do mielonego mięsa. Do smaku dodajcie sól, pieprz oraz majeranek. Dodajcie również resztę ugotowanych ziemniaków. Czym jest więcej ugotowanych ziemniaków w masie mięsnej, tym farsz jest pulchniejszy i nie zbija się w środku kartacza (6).

Składanie kartaczy: przygotowaną masę ziemniaczaną zrolujcie w wałek i pokrójcie na równe części. Każdą część rozpłaszczcie, dodajcie farsz i uformujcie kartacza (7) (8). Gotowanie: do gotującej się i osolonej wody włóżcie kartacze. Gotujcie je 20 minut na łagodnym ogniu (9).
Okrasa: cebulę poszatkujcie, boczek pokrójcie w kostkę. Składniki przesmażcie na patelni z dodatkiem oleju do momentu kiedy cebula będzie miękka i boczek sie ładnie wytopi. Na końcu dodajcie poszatkowaną natkę pietruszki. Okrasą polejcie przygotowane karpacze.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE