Zamiast risotto, proponuję Wam kaszotto z kaszy gryczanej. Do kaszy dobrałam składniki, które kasza kocha, czyli boczek oraz groszek. Jakieś tam doświadczenie kulinarne kazało mi również dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Kaszotto przygotowałam na wywarze warzywnym. Rezultat przypadanie wszystkim do gustu- dzięki dodatkowi wędzonego boczku – kaszotto jest tradycyjne, można powiedzieć, że nawet przewidywalnie. Dzięki groszkowi, kaszotto nabiera fantazji. Sok z cytryny nadaje kaszy smaku 3 D.
Danie polecam na codzienną kolację lub obiad. Propozycja zadawala kubki smakowe oraz i gasi skutecznie uczucie głodu. Przepis na kaszotto jest bardzo prosty. Każdemu się uda. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przepis proponuje rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę lub szalotkę pokrojoną w kosteczkę (1). Duście cebulę przez kilka chwil. Dodajcie kaszę oraz wywar takiej ilości aby kasza była zupełnie nim przykryta (2) (3).
Kaszę przykryjcie pokrywką i gotujcie na wolnym ogniu przez 15 minut (4). W razie potrzeby dodajcie wywar. Do smaku dodajcie sól, pieprz (5). Dodajcie również sok z cytryny (6).
W czasie kiedy gotuje się kasza dodajcie na osobną patelnię boczek pokrojony w kostkę. Duście go momentu, aż boczek się apetycznie wytopi (7). Ewentualny namiar wywaru z kaszy wygotujcie. Teraz dodajcie boczek oraz konserwowany groszek (8) (9). Całość wymieszajcie. Kaszotto z boczkiem i groszkiem jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję