Proponuję Wam przepis na kładzione kluski wykonane z surowych ziemniaków z kiszoną kapustą. W Wielkopolsce, skąd nadaję, mówimy na te kluski- szare. Jest to związane z tym, że starte ziemniaki wraz z upływem czasu się utleniają i stają się szare. Przepis możecie wykonać o każdej porze roku. Wszystkie składniki przepisu z łatwością znajdziecie w sklepach.
Przepis na kładzione kluski jest trochę intuicyjny, wszystko zależy od ziemniaków. Jeśli z ziemniaków odzieli się sporo wody, wówczas musicie ją usunąć, w przeciwnym wypadku będziecie musieli dodać do ciasta na kluski mnóstwo pszennej mąki pszennej, a to spowoduje, że mąka będzie wyczuwalna w smaku klusek. Ile to jest mało czy dużo wody ocenicie już sami wykonując kładzione kluski.
Do klusek dodaję zawsze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Skrobia ziemniaczana nadaje ciastu “ miękkiej” kleistości.
Demonstruję sposób jak ugotować kiszoną kapustę Jeśli chodzi i przyprawy dodaję min. mielony kminek. Nie darzę estymą ziaren kminku w kapuście, ale mielony kminek to jest po prostu czad. Bardzo polecam wypróbować kminek w tej postaci. Zakochacie się. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Wrocławską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
Przygotowanie kapusty: do kapusty dodajcie gorącą wodę w takiej ilości aby przykryła cały wsad garnka (1). Dodajcie olej oraz przyprawy (2) (3) (4)
sól oraz pieprz do smaku (5). Garnek przykryjcie pokrywką i duście kapustę do miękkości zajmie Wam to około 45-60 minut. W razie potrzeby dodajcie gorącą wodę. Doprawcie kapustę wg swojego gustu. Przygotowanie szarych klusek: ziemniaki obierzcie z łupin zetrzyjcie na tarce (6).
Dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól oraz jajko (7) (8). Łyżką wymieszajcie ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto umieszczajcie partiami na talerzyku i łyżką wrzucajcie na wrzącą i osoloną wodę (9). Na początku wrzućcie tylko kilka sztuk. Jeśli kluski będą się rozlatywać musicie dodać do ciasta więcej mąki pszennej.
Moja propozycja podania: na patelnię dodajcie wędzony boczek oraz cebulę (10). Całość duście do momentu kiedy cebula stanie się miękka. Teraz dodajcie kładzione kluski oraz ugotowaną kiszoną kapustę, w ilości wg gustu (11) (12). Całość wymieszajcie. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję