PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-09-12

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 20-25 sztuk
 
Przeczytaj również: Uszka z grzybami

Zapraszam na przepis na knedle ze śliwkami. Ciasto na knedle wykonałam z ziemniaków z dodatkiem twarogu. Takie ciasto najbardziej mi smakuje w połączeniu z owocowymi knedlami. Klasyczne knedle ze śliwkami kryją w swoim wnętrzu całą śliwkę. Śliwki, którymi dysponowałam były naprawdę duże, zatem gdybym je użyła w całości, knedle miałyby wielkość “piłki” wink To jest powód dla którego śliwki pokroiłam na kawałki, a knedle nie straciły nic a nic ze swojego atrakcyjnego smaku. 
Przepis na knedle należy do przepisów łatwych i dość szybkich w wykonaniu. Planując pracę, można założyć wcześniejsze ugotowanie ziemniaków.
Knedle podałam okraszone masłem z tartą bułką. Na końcu dodałam cynamon. Jeśli wolicie możecie również użyć słodką śmietanę. Zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na knedle
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę rozpocznijcie od ugotowania w ziemniaków łupinach. Ugotowane ziemniaki obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę. Zarówno ziemniaki oraz twaróg  możecie również zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (1) (2). Do ziemniaków i sera dodajcie mąkę, jaja oraz szczyptę soli (3).

Krótko wyrabiajcie ciasto- tylko do połączenia się składników (4). Ciasto podzielcie na porcje, z każdej porcji uformujcie rulon i podzielcie go na kawałki (5). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczcie na dłoni i dodajcie odrobinę cukru (6)

oraz śliwkę (7). W moim przypadku, tak jak już wspomniałam, były to śliwki pokrojone w kawałki. Knedel złóżcie i uformujcie pomiędzy dłońmi w kulkę (8) (9). Gotowanie: knedle włóżcie do osolonej gotującej się wody i gotujcie je przez 2-3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Na patelni rozpuście masło, dodajcie tartą bułkę. Teraz włóżcie ugotowane knedle na patelnię i obtoczcie je w apetycznym masełku. Na talerzu knedle oprószcie cynamonem. Smaczego !

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE