Najprostszym sposobem na przygotowanie koktajlu truskawkowego jest zmiksowanie świeżych truskawek, dodanie do nich kefiru, kwaśnego mleka lub maślanki, zamieszanie i dosłodzenie do smaku cukrem. W ten sposób koktajl truskawkowy robiłam bardzo dawno temu i nie mam już ochoty na taki przepis od momentu, kiedy zaryzykowałam i dodałam do koktajlu z truskawek orientalnych przypraw takich jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma. Dobór przypraw nie jest przypadkowy, to zapachy, które są charakterystyczne dla orientalnych słodkości. Dzięki nim truskawkowy koktajl nabrał fantastycznego "pudrowego" smaczku. Do koktajli nie używam już również cukru. Cukier zastąpiłam miodem. Serdecznie polecam ten patent również w przypadku innych owocowych koktajli.
Aby przygotować koktajl z truskawek, najpierw umyjcie truskawki i usuńcie z nich szypułki (1). Truskawki umieśćcie w pojemniku blendera (2) lub miksera i je zmiksujcie do postaci papki .Truskawki przelejcie do większego naczynia i dodajcie kefir (3).
Dodajcie przyprawy (4), czyli kardamon (5), imbir (6),
cynamon (7), i kurkumę (8). Dodajacie również miód (9). Całość wymieszajcie. Na koniec musicie sprawdzić smak i koktajl ewentulanie doprawić. Gotowy koktajl wstawcie do lodówki i podawajcie go schłodzony.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję