Zanim nie wykonałam przepisu na konfiturę z czerwonej cebuli nie wierzyłam, że marmolada z cebuli może tak pysznie smakować oraz że w ogóle może się udać ją wykonać. Zalecenia są takie, aby gotową konfiturę włożyć do wyparzonych słoiczków i zagotować, gdyż „zaś” będą jak znalazł do mięs, serów, kanapek i do czego tam dusza zapragnie. Powiem szczerze, nie udało mi się jeszcze nigdy przechować konfitury z cebuli więcej niż dwa dni. Ona po prostu zawsze znika, po wizycie kogokolwiek w kuchni. Ja do mojego przepisu na konfiturę z czerwonej cebuli dodaję suszony tymianek i na dzień dzisiejszy jest to mi jedyny znany przepis, w którym suszony tymianek się sprawdza. W pozostałych przypadkach, we wszystkich przepisach kulinarnych używam tymianku świeżego lub mrożonego. Niektóre przepisy polecają do konfitury z czerwonej cebuli, zamiast dodawanego przeze mnie octu balsamicznego, dodanie czerwonego wina. Uważam, że jest to również dobry pomysł, wybór pomiędzy tymi dwoma składnikami to już kwestia tylko osobistych upodobań.
Aby wykonać konfiturę z czerwonej cebuli obierzcie z łupin cebulę i ją pokrójcie w plastry (1) (2). Na patelni rozgrzejcie oliwę (3).
Do oliwy dodajcie cebulę (4). Duście cebulę bardzo wolno pod przykryciem, aż stanie się miękka (5). Zajmie to Wam około pół godziny. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu cebulę zamieszać. W czasie duszenia dodajcie do cebuli ocet balsamiczny (6).
Dodajcie również miód (7) oraz tymianek (8), mielony pieprz do smaku (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję