![]() |
Zanim nie wykonałam przepisu na konfiturę z czerwonej cebuli nie wierzyłam, że marmolada z cebuli może tak pysznie smakować oraz że w ogóle może się udać ją wykonać. Zalecenia są takie, aby gotową konfiturę włożyć do wyparzonych słoiczków i zagotować, gdyż „zaś” będą jak znalazł do mięs, serów, kanapek i do czego tam dusza zapragnie. Powiem szczerze, nie udało mi się jeszcze nigdy przechować konfitury z cebuli więcej niż dwa dni. Ona po prostu zawsze znika, po wizycie kogokolwiek w kuchni. Ja do mojego przepisu na konfiturę z czerwonej cebuli dodaję suszony tymianek i na dzień dzisiejszy jest to mi jedyny znany przepis, w którym suszony tymianek się sprawdza. W pozostałych przypadkach, we wszystkich przepisach kulinarnych używam tymianku świeżego lub mrożonego. Niektóre przepisy polecają do konfitury z czerwonej cebuli, zamiast dodawanego przeze mnie octu balsamicznego, dodanie czerwonego wina. Uważam, że jest to również dobry pomysł, wybór pomiędzy tymi dwoma składnikami to już kwestia tylko osobistych upodobań.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać konfiturę z czerwonej cebuli obierzcie z łupin cebulę i ją pokrójcie w plastry (1) (2). Na patelni rozgrzejcie oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do oliwy dodajcie cebulę (4). Duście cebulę bardzo wolno pod przykryciem, aż stanie się miękka (5). Zajmie to Wam około pół godziny. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu cebulę zamieszać. W czasie duszenia dodajcie do cebuli ocet balsamiczny (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również miód (7) oraz tymianek (8), mielony pieprz do smaku (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję