PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2024-11-26

Kostka piernikowa z powidłami

kostka piernikowa z powidłami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 33x 21 cm
 
Przeczytaj również: Sardynki w zalewie octowej

Zapraszam na przepis na łatwy przepis na kostkę piernikową z powidłami.
Jak zrobić kostkę piernikową

Przepis jest bardzo prosty, wystarczy rozpuścić masło w mleku z miodem i cukrem, a kiedy wystygnie dodać do składniki suche i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Czym przełożyć kostkę piernikową
Macie przynajmniej 2 opcje: bardzo łatwą czyli wystarczy zakupić powidła lub marmoladę ze śliwek, albo zrobić masę marcepanową.
Na koniec kostkę piernikową koniecznie należy oblać polewą czekoladową. Najprostszy sposób jej wykonania to rozpuścić kostki czekolady w śmietanie w proporcji 1:1
Jeśli z kolei chcielibyście zrobić puszysty piernik z powidłami to koniecznie wejdzie na przepis piernik z powidłami.
Polecam i zapraszam na przepis:

•Składniki•

 
składniki na kostkę piernikową
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta na kostkę piernikową: do garnka dodajcie masło, mleko, miód i cukier. Całość podgrzewajcie i mieszajcie do momentu kiedy masło się rozpuści (1). Pozostawcie do wystudzenia. Następnie do miski dodajcie mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, jajka oraz wystudzone mleko z masłem (2). Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie gotową masę na kostkę piernikową (3). Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka, 40 minut lub do suchego patyczka

Wystudzony piernik przekrójcie na 2 blaty i rozsmarujcie na jednym z nich powidła (4). Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka/ patelkę dodajcie mleko oraz kostki czekolady. Podgrzewajcie i mieszajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i składniki połączą (5). Gotową polewę wylejcie na wierzch kostki piernikowej (6). Jako dekorację możecie dodać orzechy całe lub pokruszone lub nie dodawać niczego tylko przy pomocy patyczka narysować na polewie esy-floresy.



Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE