PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-18

Kotleciki drobiowe z parmezanem i cukinią

Kotleciki drobiowe z parmezanem i cukinią
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z mozzarellą

Zapraszam na smażone kotleciki drobiowe pod kołderką parmezanu z chrupiącymi kostkami cukinii. To nie wszystko, całe danie spowija przesmaczny sos wykonany na bazie wywaru drobiowego z kapinką białego wina. Jestem przekonana, że kompozycja przypadnie Wam do gustu. Zaletą przepisu jest również to, że przepis wykonuje się w przysłowiowym oka mgnieniu, ot taka to jest włoszczyzna. Gdyby nie fakt, że danie zaprezentowałam na patelni, tak po prostu – prosto z palnika, zamiast na talerzu, mogłabym Wam polecić ten przepis na szybkie danie okolicznościowe. Ponieważ przewrotną kobietą jestem, to i tak polecam Wam ten przepis na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Kotleciki wykonałam z piersi kurczaka i podałam je z ziemniakami smażonymi na szybko. Przepis na ziemniaki znajduje się TUTAJ. Przepis na kotleciki bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie aromatyczny wywar. Zatrzyjcie na tarce Parmezan. Pierś kurczaka oczyśćcie, pokrójcie w plastry, rozbijcie na kotleciki i obtoczcie w mące (1). Nadmiar mąki usuńcie. Umytą cukinię pokrójcie wzdłuż na ćwiartki, wykrójcie gniazda z nasionami i pokrójcie w kosteczkę (2). Jeśli nasiona pozostawicie wówczas cały czar pryska- z gniazda z nasionami powstanie marmelada frown Na patelni roztopcie masło i dodajcie oliwę (3).

Teraz dodajcie przygotowane kotleciki. Usmażcie je z obu stron na mocnym ogniu, do smaku dodajcie sól, a następnie usuńcie kotleciki z patelni (4). Pozostały na patelni tłuszcz zdeglasujcie białym winem (5). Kiedy wino częściowo wyparuje dodajcie porcję gorącego wywaru (6). Poczekajcie aby wywar się wygotował i sos zredukował, wtedy dodajcie następną porcję wywaru i znów go zredukujcie. Dzięki temu otrzymacie aromatyczny i lekko gęsty sos.

Do sosu dodajcie usmażone wcześniej kotleciki oraz przygotowaną cukinię (7). Na każdy kotlecik dodajcie łyżkę startego Parmezanu oraz odrobinę mielonego czarnego pieprzu (8). Zredukujcie temperaturę, patelnię przykryjcie pokrywką i całość duście około 1-2 minuty lub do momentu kiedy ser się rozpuści (9). Gotowe.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE