Proponuję zrobienie obiadu z bardzo prostych składników: kotleciki drobiowe z gotowaną szynką podane z gotowaną kapustą. Robiłam ostatnio pieczone gołąbki i zostało mi trochę kapusty. Postanowiłam ją ugotować. Jako że gotowanie kapusty zajmuje trochę czasu – zrobiłam gotowaną kapustę wieczorem- w przeddzień obiadu. Na drugi dzień dorobiłam tylko kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem gotowanej szynki. Ich wykonanie zajmuje naprawdę tylko kilka chwil, kapusta była gotowa, zatem obiad przygotowałam bardzo szybko.
Do kotlecików dodałam również odrobinę mrożonego tymianku ( opcja) oraz białe wino. Ten składnik w połączeniu z tłuszczem ze smażenia mięsa tworzy naprawdę bardzo smakowity sos. Jeśli możecie to nie pomijajcie go. Alternatywnie użyjcie wodę zamiast wina.
Ilości składników podałam intuicyjnie. Musicie kierować się waszym smakiem. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie gotowanej kapusty: obraną z łupin cebulę usmażcie na złoto na oleju z dodatkiem soli (1) (2). Kapustę poszatkujcie (3).
Poszatkowaną kapustę przelejcie gorącą wodą, przełóżcie ją do cebuli i dodajcie gorącej wody +/- do połowy wysokości wsadu (4) (5) (6).
Dodajcie przyprawy i smaki ( oprócz octu) (7) (8) (9)
Garnek/ patelnię przykryjcie pokrywką (10) i całość gotujcie do momentu kiedy kapusta stanie się miękka. Zajmie Wam to około godziny. W razie konieczności dodajcie gorącej wody, aby nie przerwać procesu gotowania. Na koniec dodajcie do smaku użyte przyprawy oraz ocet (11) (12). Całość wymieszajcie, zredukujcie ewentualny nadmiar wody. Kapusta jest gotowa. Po wystudzeniu można ja włożyć do lodówki na następny dzień lub zamrozić.
Przygotowanie kotlecików drobiowych: filety z piersi kurczaka pokrójcie na mniejsze kawałki i rozbijcie na kotleciki przy pomocy młotka do mięsa (13). Na każdym kotleciku połóżcie plaster gotowanej szynki i całość zepnijcie przy pomocy wykałaczki (14) (15).
Na patelnię dodajcie olej oraz masło i przygotowane kotleciki (16). Smażcie je na ostrym ogniu do momentu kiedy się zabrązowią. Po czym obróćcie je na drugą stronę dodajcie wino/wodę oraz sól i pieprz (17). Ponownie je obróćcie i dodajcie tymianek- jeśli używacie. Zredukujcie sos również na ostrym ogniu (18). Podawajcie kotleciki drobiowe z gotowana kapustą i na przykład z chlebem z masłem lub gotowanymi ziemniakami w postaci puree.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję