PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-28

Kotleciki drobiowe z szynką i serem

Kotleciki drobiowe z szynką i serem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Spaghetti z sercówkami-kuchnia włoska

Oto moja kolejna propozycja na obiad lub na kolację w przysłowie 5 minut- smażone kotleciki drobiowe z szynką i serem. Do przygotowania dania użyłam filety z piersi kurczaka, plastry gotowanej szynki oraz ser provolone. Zamiast sera provolone możecie użyć każdy inny gatunek sera, który potraktowany przez wysoką temperaturę będzie się ciągnąć. Polecam na przykład popularną mozzarellę. Aby szynka ładnie się prezentowała na kotlecikach, poproście Waszego sprzedawcę o jej pokrojenie na bardzo cieniutkie plastry. Odrobina tłuszczyku, wokół plastra szynki bardzo pozytywnie wpłynie na smak, po prostu doda daniu słodyczy. Sądzę, że będziecie zadowoleni z tej propozycji- mięciutkie kotleciki, aromatyczna świeżutka szyneczka, ciągnący się ser sprawi, że będziecie chcieli więcej i więcej. Kotleciki podałam z karczochami. Tak się fantastycznie składa, że dostępne są w sieciach mrożone karczochy. Alternatywnie polecam dobrze przyprawiony mix sałat. Ilość składników podaję orientacyjnie. W zależności od liczby porcji dostosujcie ilość składników. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Piersi kurczaka pokrójcie na kawałki i rozbijcie je na kotleciki (1). Każdy kotlecik obtoczcie w mące (2). Usuńcie nadmiar mąki. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz (3).

Dodajcie przygotowane kotleciki i usmażcie je na ostrym ogniu z obu stron (4). W międzyczasie dodajcie sól oraz pierz do smaku (5) (6).

Teraz na każdym kotleciku połóżcie plaster szynki oraz plaster sera (7) (8). Zredukujcie temperaturę i przykryjcie patelnię pokrywką (9). Kontynuujcie duszenie do momentu kiedy ser się stopi. Gotowe kotleciki oprószcie pieprzem oraz natką pietruszki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE