Zapraszam na przepis na Kotlet de volaille. Kotlet de volaille, choć nazwa kojarzy się z kuchnią francuską, prawda jest taka, że danie wywodzi się z ukraińskiej tradycji kulinarnej i znane jest również jako Kotlet po Ukraińsku. Kotlet de volaille to rozbity filet z kurczaka zwinięty w stożek wypełniony masłem, pietruszką lub koperkiem.
W latach 80 i 90 ubiegłego stulecia Kotlet de volaille był reprezentacyjnym daniem serwowanym w najlepszych restauracjach. W tym czasie kotlet podawano z furą frytek, surówek z kapusty i marchewki, pamiętam, że nieodłącznym dodatkiem w tych czasach do kotleta był plaster ananasa z puszki. Dziś kotlet de volaille to raczej miłe wspomnienie, choć przyznam, że są to bardzo miłe wspomnienia, bo trudno oprzeć się soczystemu stożkowi, z którego po przekrojeniu wypływa jezioro masła aromatyzowanego pietruszką lub koperkiem.
Podałam Kotlet de volaille z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i smażonymi pieczarkami. Bardzo smacznie, jak jak zawsze. Zapraszam na instrukcję jak zrobić stożek Kotlet de volaille
Aby zrobić Kotlet de volaille w postaci stożka musicie pierś z kurczaka, wcześniej oczyszczoną, przekroić wzdłuż na plastry. W zależności od wielkości sztuki mięsa otrzymacie 2-3 plastry w kształcie przypominające "serce". Teraz przy pomocy młotka kuchennego rozbijcie mięso i każdy filet doprawcie solą i pieprzem (1). Na każdy filet dodajcie pietruszkę oraz porcję masła wielkości orzecha włoskiego (2). Składanie kotleta: masło ulokujcie w szerokiej części mięsa. Najpierw złóżcie filet rozpoczynając od krótszej krawędzi, następnie Kotlet de volaille zrolujcie wzdłuż (3). Zerknijcie na wizualizacje poniżej (4) (5) (6).
Kotlet de volaille najpierw obtoczcie w mące (7), następnie w rozmąconym jajku oraz tartej bułce (8) (9).
Polecam, aby Kotlet de volaille obtoczyć dwukrotnie w tartej bułce (10). Tak przygotowane Kotlet de volaille wystarczy teraz usmażyć na patelni (11) (12). Pierwsza faza to smażenie na ostrym ogniu, w drugiej fazie polecam zredukować temperaturę i przykryć patelnię pokrywką, aby mięso w środku nie było surowe i pozostało jędrne i soczyste.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję