![]() |
Proponuję Wam moją wersję włoskich kotletów mielonych w sosie pomidorowym z groszkiem. Przepis składa się z dwóch etapów. Pierwsze etap to przygotowanie kotletów. W przepisie użyłam mięso wołowo- wieprzowe. Do smaku dodałam Parmezan oraz wędzony boczek. Boczek można również wcześniej podsmażyć. Drugi etap to przygotowanie sosu. Bazą sosu są warzywa do których dodaje się pomidory. Sos należy ugotować, doprawić do smaku i dodać kotlety. Na sam koniec dodaje się groszek konserwowany.
W rezultacie otrzymuje się smaczne kotlety z duża ilością fantastycznego sosu. Nic tylko siadać i jeść. Do tego dania polecam kapinkę czerwonego wina. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie kotletów: do mielonego mięsa dodajcie starty Parmezan, wędzony boczek, jajko, bułkę namoczoną w mleku, sól i pieprz do smaku (1) (2) (3),
![]() |
![]() |
![]() |
oraz natkę pietruszki (4). Składniki wymieszajcie, uformujcie kotlety, obtoczcie je w mące i krótko obsmażcie z każdej strony (5). Przygotowanie sosu: wymieńcie patelnię. Warzywa obierzcie z łupin i drobno poszatkujcie. Ja używam blendera. Na patelnię dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (6). Całość duście do momentu, kiedy warzywa staną się miękkie.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie pomidory (7), wino- jeśli używacie, wodę, sól i pieprz. Gotujcie sos do momentu kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący od oliwy. Zajmie Wam to około 20-30 minut. Teraz dodajcie przygotowane wcześniej kotlety (8). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście kotlety przez 10-15 minut. W razie potrzeby dodajcie wodę. Na sam koniec dodajcie groszek (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast Parmezanu można użyć sera Grana Padano