![]() |
Oto mój przepis na kotlety mielone z leśnymi grzybami. Do przygotowania farszu użyłam garść suszonych grzybów. Nie ma znaczenia jaki gatunek suszonych grzybów zostanie użyty. Kotlety wykonałam z mięsa mielonego wołowo wieprzowego, z kolei do przygotowania sosu wykorzystałam wywar warzywny połączony z wodą od moczenia grzybów. Sos zabieliłam śmietaną 36 % i zagęściłam mąką.
Tak przygotowane kotlety podałam z tuczonymi ziemniakami z dodatkiem ciepłego mleka oraz salsy truflowej. Więcej informacji na temat salsy truflowej znajdziecie tutaj. Grzyby i trufle bardzo się kochają więc możecie salsy truflowej dodać do sosu.
Przepis na kotlety z grzybowym farszem nie jest trudny. Warto jedynie pamiętać, aby suszone grzyby zalać wieczorem wodą i pozostawić je na całą noc do napęcznienia. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie farszu: grzyby zalejcie wodą i pozostawicie na całą noc. Na drugi dzień gotujcie grzyby przez ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Grzyby przecedźcie przez sitko i pokrójcie je na małe kawałki (1). Wody z gotowania grzybów nie wyrzucajcie. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na oleju. Kiedy będzie już miękka dodajcie grzyby i kontynuujcie duszenie przez ok. 15 minut (2). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie mielonych kotletów: cebulę pokrójcie w kostkę i uduście na oleju do miękkości. Do czerstwej bułki dodajcie wodę i pozostawcie do napęcznienia. Do mięsa dodajcie przygotowaną cebulę, majeranek, odciśniętą z wody bułkę oraz jajko (4) (5) (6). Do smaku dodajcie sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszajcie do połączenia się. Gdyby mięso na kotlety okazało się być zbyt wilgotne dodajcie do niego trochę tartej bułki- zrobi się wtedy bardziej zwarte.
![]() |
![]() |
![]() |
Formowanie kotletów: na dłoni umieśćcie trochę mięsa i spłaszczcie je (7). Na środku umieśćcie przygotowany farsz z grzybów i uformujcie kotlet (8). Wszystkie kotlety obtoczcie w mące i podsmażcie je na mocnym ogniu z każdej strony (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu: przygotujcie wywar warzywny. Wymienicie patelnie. Na patelni umieśćcie podsmażone kotlety, dodajcie wywar oraz wodę od moczenia grzybów (10) (11). Całość gotujcie ok. 20 minut. Zdejmijcie kotlety z palnika.
Zagęszczenie sosu: do kubka dodajcie łyżkę mąki i kilka łyżek sosu. Wszystko wymieszajcie na gładką masę i dodajcie śmietanę. Całość wymieszajcie, dodajcie to do reszty sosu (12), ponownie zagotujcie sos, zredukujcie wg potrzeby i doprawcie sos do smaku solą i pieprzem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję