Mam propozycję połączenia składającego się z gęstego kremu wykonanego z porów i ziemniaków oraz smażonych kawałków surowej kiełbasy. Krem przygotowałam na domowym wywarze warzywnym, który najlepiej przygotować wieczorem, w przeddzień planowanego obiadu lub kolacji. W ten sposób prace się nie skumulują, a domowa zupa zawsze jest najlepsza. Następnie z dodatkiem takiego aromatycznego wywaru należy ugotować uduszone na maśle pory, ziemniaki, całość zmiksować i doprawić do smaku. Naprawdę wykonanie pysznego kremu z porów to przysłowiowa bułeczka z masłem. Druga część zadania nie nastręczy również żadnych problemów. Wystarczy farsz białej surowej kiełbasy nadziać na patyk i usmażyć. Do szaszłyków polecam dodać listki szałwii. Praktycznie to ten patencik przekonał mnie aby wykorzystać przepis z sale &pepe. Pyszne połączenie. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu.
Przygotowanie kremu: pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru warzywnego. Jeśli macie ochotę na wywar domowy, przepis na niego znajdziecie TUTAJ. Następnie białą część pora pokrójcie w plasterki (1). Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie je w kostkę (2). W garnku rozpuście masło i dodajcie pokrojony por (3). Duście por przez kilka minut, do momentu kiedy stanie się miękki;
wtedy dodajcie surowe ziemniaki oraz gorący wywar, w takiej ilości, aby warzywa były przykryte (4) (5). Całość gotujcie do momentu kiedy ziemniaki staną się miękkie. Teraz zmiksujcie zupę (6),
a następnie już krem doprawcie solą oraz pieprzem do smaku (7). Przygotowanie szaszłyków: z kiełbasy zdejmijcie osłonkę. Farsz kiełbasy podzielcie, uformujcie z niego kuleczki i nadziejcie je na patyczek do szaszłyków. Pomiędzy każdą kuleczką dodajcie liść szałwii (8). Szaszłyki usmażcie na tłuszczu (9) i podawajcie je wraz ciepłą zupą oraz kromką dobrego chleba.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Do duszenia potraw używa się ciepłych lub nawet gorących wywarów i bulionów. Dzięki temu nie przerywa się procesu ich gotowania.