PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Krewetki i kalmary z grilla

krewetki z grilla, kalmary z grilla
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Stek z grilla w postaci tagliaty

Przedstawiam najlepszy przepis na krewetki z grilla oraz przepis na kalmary z grilla jaki istnieje. Jeśli grilluję krewetki i kalmary to przygotowuję je zawsze według tego przepisu. Na ten czas nie natknęłam się jeszcze na przepis, który mógłby stanowić dla tego przepisu poważną konkurencję. Aby przygotować krewetki i kalmary z grilla należy oczyścić krewetki z pancerzyków, usnąć jelito, z kolei tuby kalmarów, po oczyszczeniu, należy pociąć na paski. Zarówno krewetki, jak i paseczki kalamarów należy nadziać na patyczki do szaszłyków. Bardzo ważnym składnikiem dania jest oliwa oraz aromatyzowana czosnkiem bułka tarta. Oliwa zapobiega wysuszeniu owoców morza podczas grillowania oraz wraz z bułką tartą tworzy lekką panierkę, która w czasie grillowania nabiera złotego i brązowego koloru. Na koniec jeszcze tylko kilka kropel soku z cytryny i jest prawdziwa uczta. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania aromatyzowanej czosnkiem marynaty, a zatem obrane z łupin ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę (1). Dodajcie sporo natki zielonej pietruszki (2), świeżej lub mrożonej. Do smaku dodajcie sól oraz czarny mielony pieprz (3).

Dodajcie oliwę i wymieszajcie wszystkie składniki (4). W przepisie zostały użyte krewetki surowe mrożone. Zdejmijcie z krewetek pancerzyki, usuńcie jelito (5). Krewetki nadziejcie na patyczki do szaszłyków (6).

Teraz przygotujcie kalmary (7). Jeśli są mrożone, musicie je wcześniej rozmrozić. Tuby kalmarów pokrójcie na paseczki i również nadziejcie na patyczki (8) (9).

Gotowe szaszłyki posmarujcie obficie wykonaną wcześniej marynatą oraz posypcie tartą bułką i ponownie dodajcie marynatę (10) (11) (12).

Do grillowania najlepiej używać aluminiowych tacek (14). Szaszłyki musicie grillować ok.15- 20 minut bez przykrycia, krewetki ciut krócej. Wszystkie szaszłyki co jakiś czas obracajcie na drugą stronę i dostarczajcie im marynaty (15). Krewetki i kalmary z grilla konsumujcie skropione sokiem z cytryny.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE