PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Krewetki z grilla z sosem czosnkowym

krewetki z grilla z sosem czosnkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Mątwy z grilla

Niespodziewanie udało się nabyć świeże Czerwone Krewetki Głębinowe (Aristaeomorpha Foliacea). Skorupiaki tego gatunku słynną z wyśmienitej jakości mięsa- piękne, białe, zwarte mięso, można by rzec takie "kurczaki morskie" w pancerzu. Skąd dokładnie ów krewetki przyjechały do Poznania tego niewidomo, w każdym razie kierunków można wyznaczyć kilka. Mogło to być zarówno Morze Śródziemne, pd- wsch wybrzeże Afryki, Zatoka Meksykańska, jak również wody okalające Australię czy Nową Zelandię. Przedstawiciele tego gatunku osiągają 22,5 cm, przy czym osobniki męskie są mniejsze i nie osiągają 20 cm. W sklepie zapakowane zostały piękne, długie osobniki, co wskazywało ewidentnie, że zostały nabyte krewetki rodzaju żeńskiego. Sposób w jakim te "kobitki" zostały przeze mnie potraktowane wcale nie wskazuje, że kierowała mną kobieca zawiść, wprost przeciwnie, zagraniczne Baby zostały przyrządzone po królewsku i żaden król by nimi nie pogardził. Przygotowanie dania z grillowanych krewetek sprowadza się do trzech kwestii. Pierwsza z nich to oczyszczenie krewetek. Druga kwestia to dobranie "kondimentu" który nie rywalizuje z krewetką a tylko podkręca smak dania. W przypadków owoców morza panuje zasada czym mniej tym lepiej, dlatego delikatny sos czosnkowy, składający się z oliwy extra vergine, natki zielonej pietruszki, czosnku, soli oraz pieprzu okazał się właściwym. Ostania sprawa to harmonizujące z całością dodatki. Pieczona cukinia z bułką tartą lub pieczona cebula będą bardzo dobrze uzupełnią kompozycję.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania marynaty. Pokrójcie w drobną kosteczkę czosnek i dodajcie do niego poszatkowaną natkę zielonej pietruszki (1). W małym naczyniu umieśćcie czosnek, pietruszkę, dodajcie oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie składniki (2).  Czyszczenie krewetek. Odetnijcie od tułowia krewetki wszystkie odnóża i wąsy (3).   

Nożycami przetnijcie pancerz (4), z kolei przy pomocy noża rozetnijcie korpus na dwie części (5). Każdą cześć posmarujcie przygotowaną marynatą (6).   

Teraz należy rozgrzać patelnię do grillowania. Powierzchnię patelni oprószcie solą morską, która min. zapobiega przywieraniu produktów oraz dla dodania aromatu ułóżcie kilka gałązek świeżego lub mrożonego rozmarynu (7). Krewetki należy grillować po 2-3 minuty na każdej stronie (8). Gotowe krewetki, przed podaniem, można skropić sokiem z cytryny (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE