PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-20

Krewetki z serem feta i pomidorami

Krewetki z serem feta i pomidorami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 220 ml
 
Przeczytaj również: Sałatka z czerwonej kapusty z majonezem

Chciałabym Wam zaproponować jedno z fajniejszych połączeń dla skorupiaków czyli krewetki z serem feta i pomidorami. Już podczas gotowania sosu w kuchni rozchodzą się takie zapachy, że człek bardziej wrażliwy ma ochotę wmontować się bezpośrednio na patelnię i tam pozostać. Zapach pomidorowego sosu budowanego krok po kroku, uperfumowany oregano, przyprawia o zawrót głowy. To nie wszytko, bo na koniec dodaje się ser feta, który zabiela sos i dopiero wtedy robi się rozpusta dokładnie w myśl powiedzenia- hulaj dusza piekła nie ma laugh.
Sos musi obowiązkowo przejść testy jakości. Najlepiej do testów użyć chleb. Jeśli kromka pokryta sosem smakuje wybornie, to znaczy że sos jest dobrze doprawiony. W przeciwnym wypadku należy jeszcze dodać tego i owego. Do konsumpcji też najlepiej użyć chleb.
Sos to baza. Na jego tle krewetki wybrzmiewają całym swoim jestestwem. Wybór skorupiaków jest ogromny. Zerknijcie na informacje, które dla Was zebrałam. Ten poradnik ułatwi Wam życie. Przepis na krewetki z serem feta i pomidorami jest nawiązaniem do greckiej tradycji kulinarnej.
Ten przepis to absolutne fajerwerki, taki z kategorii wszystkie kciuki w górę i dlatego serdecznie go polecam. Podczas gotowania zmieniałam patelnię, ponieważ zapach dania natchnął mnie, że muszę koniecznie pokazać Wam jak wygląda danie takie prosto zdjęte z palnika. Na fotkach pozuje również mój chleb. ło, o la la smiley

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Do cebuli dodajcie oliwę i duście ją wolno do momentu kiedy stanie się szklista (1). Wtedy dodajcie pokrojony w kosteczkę czosnek (2). Kontujcie duszenie jeszcze przez kilka chwil, w między czasie dodajcie mielony pieprz (3).

Teraz dodajcie pomidory oraz wodę (4) (5). Dzięki płynowi/wodzie pomidory uduszą się do miękkości. Kontynuujcie gotowanie. Do smaku dodajcie sól (6).

Dodajcie suszone oregano (7). Zredukowany sos będzie błyszczący od oliwy. Zróbcie test jakości. W tym momencie dodajcie oczyszczone z pancerzy krewetki (8). W zależności od wielkości, krewetki będą gotowe po 2- 5 minutach. W tym momencie dodajcie ser feta pokrojony w kostkę (9). Gorące danie wymieszajcie do połączenia się składników. Krewetki z serem feta i pomidorami są gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE