![]() |
Oto mój przepis na deser z czerwoną porzeczką i bezą. Deser przygotowałam na bazie ciasta półkruchego. Aby dowiedzieć się jaka jest dokładnie różnica pomiędzy ciastem kruchym, a ciastem półkruchym – proponuję zerknąć TUTAJ. Przepis wykonuję w porze zimowej dlatego do jego wykonania wykorzystałam mrożone owoce czerwonej porzeczki, które w kilka minut, na potrzeby tego przepisu, przerobiłam na konfiturę. W przypadku użycia świeżych owoców porzeczki, wystarczy do nich dodać 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej, która wchłonie sok z owoców, który powstanie podczas pieczenia ciasta.
Bezę wykonałam z 4 białek. Dzięki temu warstwa bezowej pianki jest spora, co uatrakcyjnia deser pod każdym względem. Możecie wykorzystać tylko 2 białka, które pozostaną Wam po wykonaniu ciasta. W tym przypadku musicie się jednak liczyć z dużo skromniejszym efektem końcowym. Tak czy owak, to Wy decydujcie ile bezy będzie na cieście kruchym; wystarczy tylko pamiętać, że do ilości białka wyrażonej w gramach należy dodać dwukrotną ilość cukru. A zatem jeśli użyjecie na przykład 3 białek, zakładając że 1 białko waży +/- 30 g, to do 90 g białka musicie dodać 180 g cukru. Do przygotowania pzepisu przepisu użyłam min. Mąkę Krupczatkę Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie konfitury porzeczkowej: do garnka dodajcie porzeczki oraz cukier żelujący. Po około 10 minutach gotowania otrzymacie dość gęstą konfiturę z czerwonej porzeczki (1) (2) (3). Pozostawcie ją do wystudzenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto półkruche: do jego przygotowania proponuję użyć blendera, dzięki któremu w kilka sekund perfekcyjnie połączycie masło ze składnikami sypkimi lub przynajmniej z mąką (4) (5). Oddzielcie żółtka od białka (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Żółtka dodajcie do składników sypkich (7) i wyrabiajcie ciasto do połączenia się składników (8). Jeśli ciasto się nie klei, dodajcie 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto umieśćcie w lodówce na 30 minut. Formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Teraz formę wyklejcie ciastem. Będzie Wam łatwiej, jeśli ciasto podzielicie na 3-4 kawałki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 15 lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni (10). Przygotowanie bezy: do białka dodajcie sok z cytryny (11). Rozpocznijcie ubijać białka dodając stopniowo cukier (12). Białka musicie ubijać do momentu kiedy masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodajcie do białek mąkę ziemniaczaną i całość jeszcze raz króciutko zmiksujcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz na podpieczone ciasto półkruche dodajcie przygotowaną konfiturę (13). Konfiturę możecie rozsmarować również na gorącym cieście. Dodajcie również bezę (14). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 120-140 z funkcją termoobiegu i włączoną tylko górną grzałką. Jeśli wasz piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu zwiększcie temperaturę o 20 stopni. Beza musi się piec przez 60 minut (15). Kontrolujcie sytuację w piekarniku.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję