O filetach z kurczaka panierowanych w rozkruszonych ziarnach jałowca czytałam już 2 lata temu. Musiało jednak sporo wody w Warcie upłynąć, abym zdecydowała się ten “ zwariowany pomysł” wykorzystać. Dziś mogę jedynie napisać, że wariatką byłam ja, nie wdrażając tego pomysłu od razu w życie. Dlatego namawiam osoby czytające ten przepis, aby przy pierwszej nadarzającej się sposobności wypróbowały połączenie soczystej piersi z kurczaka panierowanej jałowcem i smażonej na maśle. Zakochacie się od razu.
Proponuję Wam przepis na danie kompletne, w skład którego wchodzi również sos na bazie wina i szalotki oraz smażone ziemniaki ze skórą z dodatkiem szalotki i tymianku. Wbrew pozorom danie nie jest ani pracochłonne, ani skomplikowane. Jeśli wszystkie składniki macie przygotowane, ugotowanie całości zajmie Wam 15-20 minut. Powiem Wam prawdę: śmiało możecie tę kompozycję umieścić na liście menu świątecznego i okolicznościowego. To jest kolejne danie, którym będziecie mogli zaimponować rodzinie i znajomym. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Przygotowanie sosu: przygotujcie wywar. Szalotkę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i wrzućcie ją na patelnię. Dodajcie wino i całość duście na wolnym ogniu do momentu kiedy szalotka stanie się miękka (1) (2) (3).
Następnie dodajcie śmietanę i zredukujcie sos (4). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól. Przygotowaanie ziemniaków: w międzyczasie umyjcie ziemniaki i pokrójcie je w ósemki. Na osobnej patelni dodajcie tłuszcz oraz sól, rekomenduję sól morską. Smażenie jest płytkie, więc wystarczy, aby warstwa tłuszczu wynosiła około 1 mm. Do gorącego tłuszczu dodajcie cząstki ziemniaków. Patelnie przykryjcie pokrywką i smażcie je przez ok. 15 minut czyli do miękkości. Od czasu do czasu ziemniaki obróćcie na drugą stronę. W połowie wskazanego czasu dodajcie szalotkę pokrojoną wzdłuż na ćwiartki oraz tymianek, świeży lub mrożony. Na końcu dodajcie pieprz do smaku (5) (6).
Przygotowanie filetów kurczaka: jałowiec rozdrobnijcie, nie zbyt mocno, przy pomocy blendera. Oczyszczone kawałki piersi kurczaka obtoczcie w jałowcu (7). Na patelni rozpuście masło. Dodajcie przygotowane filety (8). Do smaku dodajcie sól (9). Usmażcie filety z obu stron, następnie przykryjcie patelnie pokrywką, tak aby mięso doszło również w środku. Składanie danie: na talerz dodajcie sos, filety kurczaka pokrójcie w plastry i wyłóżcie na talerz. Dodajcie ziemniaki wraz z szalotką. Gotowe. Będziecie się głaskać po brzuszku.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli z jakiego powodu nie możecie przygotować sosu winnego, możecie zeszklić szalotkę na oliwie, następnie dodać wywar, śmietanę i całość zredukować. Nie zaszkodzi też dodać odrobiny zimnego masła.