PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-16

Kurczak w panierce z jałowca ze smażonymi ziemniakami

Kurczak w panierce z jałowca ze smażonymi ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zapiekane naleśniki z ricottą i szpinakiem

O filetach z kurczaka panierowanych w rozkruszonych ziarnach jałowca czytałam już 2 lata temu. Musiało jednak sporo wody w Warcie upłynąć, abym zdecydowała się ten “ zwariowany pomysł” wykorzystać. Dziś mogę jedynie napisać, że wariatką byłam ja, nie wdrażając tego pomysłu od razu w życie. Dlatego namawiam osoby czytające ten przepis, aby przy pierwszej nadarzającej się sposobności wypróbowały połączenie soczystej piersi z kurczaka panierowanej jałowcem i smażonej na maśle. Zakochacie się od razu.
Proponuję Wam przepis na danie kompletne, w skład którego wchodzi również sos na bazie wina i szalotki oraz smażone ziemniaki ze skórą z dodatkiem szalotki i tymianku. Wbrew pozorom danie nie jest ani pracochłonne, ani skomplikowane. Jeśli wszystkie składniki macie przygotowane, ugotowanie całości zajmie Wam 15-20  minut. Powiem Wam prawdę: śmiało możecie tę kompozycję umieścić na liście menu świątecznego i okolicznościowego. To jest kolejne danie, którym będziecie mogli zaimponować rodzinie i znajomym. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
składniki na ziemniaki
 
 
składniki na kurczaka
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: przygotujcie wywar. Szalotkę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i wrzućcie ją na patelnię. Dodajcie wino i całość duście na wolnym ogniu do momentu kiedy szalotka stanie się miękka (1) (2) (3).

Następnie dodajcie śmietanę i zredukujcie sos (4). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól. Przygotowaanie ziemniaków: w międzyczasie umyjcie ziemniaki i pokrójcie je w ósemki. Na osobnej patelni dodajcie tłuszcz oraz sól, rekomenduję sól morską. Smażenie jest płytkie, więc wystarczy, aby warstwa tłuszczu wynosiła około 1 mm. Do gorącego tłuszczu dodajcie cząstki ziemniaków. Patelnie przykryjcie pokrywką i smażcie je przez ok. 15 minut czyli do miękkości. Od czasu do czasu ziemniaki obróćcie na drugą stronę. W połowie wskazanego czasu dodajcie szalotkę pokrojoną wzdłuż na ćwiartki oraz tymianek, świeży lub mrożony. Na końcu dodajcie pieprz do smaku (5) (6).

Przygotowanie filetów kurczaka: jałowiec rozdrobnijcie, nie zbyt mocno, przy pomocy blendera. Oczyszczone kawałki piersi kurczaka obtoczcie w jałowcu (7). Na patelni rozpuście masło. Dodajcie przygotowane filety (8). Do smaku dodajcie sól (9). Usmażcie filety z obu stron, następnie przykryjcie patelnie pokrywką, tak aby mięso doszło również w środku. Składanie danie: na talerz dodajcie sos, filety kurczaka pokrójcie w plastry i wyłóżcie na talerz. Dodajcie ziemniaki wraz z szalotką. Gotowe. Będziecie się głaskać po brzuszku.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli z jakiego powodu nie możecie przygotować sosu winnego, możecie zeszklić szalotkę na oliwie, następnie dodać wywar, śmietanę i całość zredukować. Nie zaszkodzi też dodać odrobiny zimnego masła.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE