Zapraszam na moją wersję kurczaka w sosie śmietanowym. Przepis łączy w sobie same dobre rzeczy, czyli soczyste kawałeczki piersi kurczaka, aromatyczny bukiet przyprawy używanej do przyrządzenia Shoarmy oraz kwaśną gęstą śmietanę. Przyprawę przygotowałam własnym sumptem. Sądzę, że nie ma nic prostszego od zmieszania w słoiczku, w ilości na oko, kilku rodzajów przypraw. Skład mojej przyprawy podaję poniżej.
Tradycyjnie, zachęcam Was do używania wywarów w przepisach do których dodaje się gęstą śmietanę. W tym przypadku użyłam wywar warzywny. Wywary dodają smak, pozwalają kontrolować konsystencję sosu, a w tym przypadku wywar służy również do uduszenia kurczaka. Danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Wyszło naprawdę pysznie. Przepis wykonuje się w przysłowiowym oka mgnieniu. Mięso można marynować w przyprawach nawet przez całą noc, biorąc jednak pod uwagę, że przyprawy są naprawdę bardzo aromatyczne, ten etap można pominąć i cieszyć się jedzeniem już po około 20 minutach. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Oczyszczone piersi kurczaka pokrójcie w kostkę i włóżcie ją do woreczka (1). Dodajcie przyprawę w ilości około 2 łyżeczek lub według gustu oraz oliwę lub olej w takiej ilości aby pokryć nią wszystkie kawałeczki mięsa (2) (3).
Do smaku dodajcie sól, wymieszajcie wszystkie składniki i woreczek włóżcie do lodówki (4) (5). W tym czasie przygotujcie wywar. Rozgrzejcie patelnię i włóżcie na nią przygotowane mięso. Smażcie mięso krótko na mocnym ogniu (6).
Następnie dodajcie gorący wywar oraz śmietanę rozrzedzoną 2-3 łyżkami wywaru (7) (8). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście mięso przez około 10 minut (9). Po tym czasie jeśli mięso jest mięciutkie zdejmijcie pokrywkę i zredukujcie sos do pożądanej konsystencji. Najlepiej gęstej i kremowej Na końcu dodajcie natkę zielonej pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję